Συμβολικές καταλήψεις σε όλα τα γραφεία της ΔΕΗ στην Κρήτη πραγματοποιούν από  νωρίς το πρωί  σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χαράτσι στα ακίνητα το οποίο αποτελεί το αποκορύφωμα των «κεφαλικών φόρων» που πέφτουν επί δικαίων και αδίκων.

Οι κινητοποιήσεις διοργανώνονται από μαζικούς φορείς, όπως τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα, αγροτικούς και εμποροεπαγγελματικούς συλλόγους κ.α..

Ηράκλειο

Εκπρόσωποι του ΕΚΗ βρέθηκαν από  το πρωί στο υποκατάστημα της ΔΕΗ, επί της Λ.Χρυσοστόμου, προκειμένου να ενημερώσουν τους καταναλωτές για το πως μπορούν να πληρώσουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενέργειας και τα δημοτικά τέλη, χωρίς το \”χαράτσι\”.

Τα ταμεία της επιχείρησης όπως ήταν αναμενόμενο δεν λειτούργησαν σήμερα, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών φορέων δεν πρόκειται να σταματήσουν σήμερα.

Χανιά

Στα Χανιά εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Χανίων αλλά και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ απέκλεισαν συμβολικά τα γραφεία της ΔΕΗ, καλώντας τους πολίτες να μην πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα.

\"\"

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκτός από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστών οργανώσεων και  μέλη του ΕΠΑΜ Χανίων καθώς και της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών\” Σπίθα Χανίων\”

Εν τω μεταξύ και ο Δήμος Χανίων παίρνει πρωτοβουλίες για πολίτες που δεν μπορούν να καταβάλουν το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών. Κοντά στους πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ βρίσκεται το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του οργάνου, καθώς και σε σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της πόλης. Ο δήμαρχος Μανόλης Σκουλάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων για την πρόθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος να αναλάβει πρωτοβουλίες εν αναμονή και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ρέθυμνο

Η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου (ΟΓΕ), το Συνδικάτο Οικοδόμων, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δήμου Ρεθύμνου, η ΠΑΣΕΒΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών παίρνουν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν πλατιά ανοιχτή συζήτηση σύσκεψη το Σάββατο 19/11 στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού που καταφθάνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και φέρνει στην απόγνωση σε εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «το χαράτσι αυτό ανεξάρτητα από τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητά του, είναι πέρα για πέρα παράνομο στη λαϊκή συνείδηση».

«Αρνούμαστε να πληρώσουμε το νέο μόνιμο χαράτσι της ΔΕΗ, οργανώνουμε πρακτικά τη μαζική άρνηση πληρωμής, οργανώνουμε την μαζική πίεση για να αποδεχτεί η ΔΕΗ την εξόφληση των λογαριασμών χωρίς το χαράτσι. Οργανώνουμε την πλατιά αλληλεγγύη – κανείς μόνος του. Κανένα λαϊκό σπίτι κομμένο από το ηλεκτρικό», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Λασίθι

Η \”Επιτροπή αγώνα Σητείας\” διανέμει σε όλους τους πολίτες της πόλης φυλλάδιο με «χρηστικές» οδηγίες για το πώς δεν θα πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά και ιδέες για το πώς θα αποφύγουν την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μάλιστα οι πολίτες έχουν οργανώσει «γραφείο» εξυπηρέτησης του κοινού κατά του χαρατσιού

Προσφυγές στα Δικαστήρια

Την ίδια στιγμή, στη Δικαιοσύνη για το θέμα προσέφυγαν και οι Ενώσεις Καταναλωτών. Συγκεκριμένα, αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ΙΝ.ΚΑ., το ΙΝ.ΚΑ. Κρήτης, η Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή και του Πολίτη και η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας.

Η αγωγή θα εκδικαστεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9 Ιανουαρίου του 2012, ενώ τα ασφαλιστικά μέτρα στις 30 Νοεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι. Επίσης, η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου-Κρήτης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, πρόκειται να καταφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να μη μείνουν τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν το νέο χαράτσι χωρίς ρεύμα, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Δεκεμβρίου, οπότε και πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα.

Ρυθμίσεις για το \”χαράτσι\” από το Υπουργείο Οικονομικών

Σε ρυθμίσεις πάντως και διευκρινίσεις αναφορικά με το περιβόητο «ειδικό τέλος ακινήτων» και την αναστάτωση που έχει προκληθεί με την αποστολή σε χιλιάδες πολίτες λογαριασμών της ΔΕΗ με λανθασμένους υπολογισμούς θα προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιτελείς του υπουργείου προσανατολίζονται στο «σπάσιμο» των επόμενων δόσεων  για την εξόφληση του ειδικού τέλους ακινήτων, αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν στις αρχές του 2012, διευκρινίζουν πως σε όσους λογαριασμούς υπάρχουν λάθη αυτοί θα πληρωθούν κανονικά και θα συμψηφιστούν στις επόμενες δόσεις και προειδοποιούν πως θα ασκηθούν πειθαρχικές ευθύνες και διώξεις σε όσους δημάρχους καλούν τον κόσμο να μην πληρώσει το χαράτσι!

Όπως τονίζουν παράγοντες του υπουργείου, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε με υπουργική απόφαση να επιλυθούν «με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία» τα όποια προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες.

Ειδικότερα για το θέμα της απόφασης του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που απαγορεύει στη ΔΕΗ να προχωρήσει στη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης σε καταναλωτή, στον οποίο είχε σταλεί λάθος λογαριασμός, οι παράγοντες του υπουργείου τονίζουν πως η απόφαση αυτή εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών και υποστήριξαν πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook