Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο θα συναντηθεί στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Επί τάπητος θα βρεθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

H κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει την τελική της πρόταση για την ανταλλαγή ομολόγων έως τα τέλη Νοεμβρίου, είπε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters την Πέμπτη.

Βάσει του νέου προγράμματος ανταλλαγής, οι ιδιώτες επενδυτές προβλέπεται να αποδεχθούν απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν κατά 50%, προκειμένου το ελληνικό χρέος να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

«Θα ανέμενα […] έως τα τέλη Νοεμβρίου να έχουμε τουλάχιστον έτοιμη την πρόταση», είπε αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Το 50% είναι πιο δυσάρεστο (σε σχέση με το 21% του πρώτου PSI), από την άλλη, όμως, προσπαθεί να δώσει οριστική λύση για ένα βιώσιμο ελληνικό χρέος», πρόσθεσε.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων ξένων τραπεζών σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα ανταλλαγής.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσ. Νταλάρα συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την Πέμπτη, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι περισσότεροι από 70-80% των ιδιωτών ομολογιούχων θα ενταχθούν στο PSI.

Ωστόσο, δήλωσε και ότι είναι πρώιμο να κάνουμε λόγο για μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, ενώ ως προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων έθεσε την εκπόνηση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Νταλάρα ανέφερε ακόμη ότι οι ομολογιούχοι έχουν ήδη σχηματίσει σχετική επιτροπή και ελπίζουν να αρχίσουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την ΕΕ για τον καθορισμό των όρων του σχεδίου.

«Κάθε πρόταση μπορεί να συζητηθεί, φθάνει να καλύπτει τους δύο βασικούς όρους που είναι το κούρεμα κατά 50% και τη μείωση του χρέους της χώρας στο 120% του ΑΕΠ», είπε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίεμα στο in.gr, εκτίμησε ότι οι τελικές επιλογές προς τις τράπεζες για την ανταλλαγή το ομολόγων θα είναι λιγότερες από τις 4 που ήταν στο πρώτο PSI, και ενδεχομένως να περιοριστούν σε δύο.

«Αυτή τη φορά εκτιμώ ότι η τελική πρόταση θα έχει λιγότερες επιλογές […] Σε αυτές θα περιλαμβάνεται συνδυασμός ομολόγων και μετρητών ή εγγυήσεων», ανέφερε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook