Εντύπωση προκαλούν οι αντοχές του ευρώ, με το σύνολο της αρνητικής ενέργειας και διάθεσης των αγορών να εντοπίζεται στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, θα έπρεπε να έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ αναμένεται επέκταση των απωλειών προς το 1,2000 έναντι του δολαρίου τις επόμενες εβδομάδες.

Προς το παρόν, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών περιφερειακών ομολόγων εξακολουθούν να διευρύνονται σε επίπεδα-συναγερμού, με τον επόμενο «στόχο» για τα ιταλικά ομόλογα να είναι το 8% και με τις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων να βρίσκονται μία ανάσα από το 7%. Με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει φως στο τούνελ.

Φυσικά, κάποιες χώρες είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες, ενώ κυκλοφορεί η αντίληψη ότι οι ισχυρότερες δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν με τη διάσωση των αδύναμων δημοσιονομικά χωρών.

Αν και αυτό που βγαίνει στο προσκήνιο είναι ένα είδος διπλωματίας που αποτυπώνεται στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας κοινής λύσης, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κρίση δυσεπίλυτη.

 Ο αποκαλούμενος και ως Dr. Doom, Nouriel Roubini, προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι θέμα χρόνου, ενώ η Angela Merkel αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα ενίσχυσης του ρόλου της ΕΚΤ ως τον τελικό «δανειστή» και «σωτήρα» των υπερχρεωμένων χωρών.

Όλα αυτά ασκούν περαιτέρω πιέσεις στην Ευρωζώνη, τη στιγμή που το ταμείο διάσωσης EFSF έχει περιορισμένες κεφαλαιακές δυνατότητες.

Στο επίκεντρο σήμερα βρίσκεται η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, David Cameron, με θέμα τις αλλαγές στη συνθήκη της Ε.Ε..

Στόχος της Γερμανίας είναι να αποτρέψει βρετανικό σχέδιο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του θέματος που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες διάσωσης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την «Daily Telegraph».

\"\"

Από τεχνικής άποψης, σημείο αναφοράς είναι το μηνιαίο γράφημα της ισοτιμίας EUR/USD.

Η ισοτιμία φαίνεται ότι ακολουθεί μια σταθερά πτωτική τάση από τα ιστορικά ρεκόρ του 2008, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης της επόμενης σημαντικής χαμηλής κορυφής κάτω από το 1,5000, πριν επαναδοκιμάσει τα πολύμηνα χαμηλά επίπεδα στην περιοχή του 1,2000.

Αν δοκιμάσει αυτά τα επίπεδα, είναι πιθανό να επιταχυνθούν οι απώλειες προς την ισότητα. Προς το παρόν, θα ήταν πρόωρο να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τις συνθήκες, αν η ισοτιμία υποχωρήσει στην περιοχή του 1,2000.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook