Από 17.000 έως 20.000 άτομα, υπολογίζονται οι άστεγοι, τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα». Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα \”Δημοκρατία\” η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς έχει μπει λουκέτο σε πολλά ιδρύματα και ξενώνες, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το άρθρο, δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι φορές που οι πεινασμένοι και ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποι μας (ηλικίας από 40 έως και 70 ετών) δεν διστάζουν να κατεβαίνουν στα υπόγεια των δημόσιων νοσοκομείων όπου συνήθως βρίσκονται τα μαγειρεία, με σκοπό να «κλέψουν» μια φέτα ψωμί, ένα μήλο, ένα γιαούρτι ή, αν είναι τυχεροί, και μια ολόκληρη μερίδα με ζεστό φαγητό!

Ευαγγελισμός

Εκτός από την Ψυχιατρική Κλινική, η οποία από πέρυσι τον χειμώνα φιλοξενεί αρκετούς αστέγους, οι οποίοι κάνουν τους… τρελούς για να κοιμηθούν στα ράντσα, φέτος το φαινόμενο έχει επεκταθεί και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπως λέει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, στη \”Δημοκρατία\”: «Όλο και πιο συχνά, στις εφημερίες, βλέπω συναδέλφους μου, την ώρα που τρέχουν να βοηθήσουν τους τραυματίες, να περνάνε δίπλα από τον άστεγο που είναι κουλουριασμένος πάνω στο ράντσο για να ζεσταθεί και να του προσφέρουν ένα γιαούρτι ή λίγο ψωμάκι! Εκτός από τις τέσσερις πέντε γνώριμες φυσιογνωμίες, τώρα πια βλέπουμε ολοένα και νέα πρόσωπα να έρχονται με διάφορες δικαιολογίες, με σκοπό να κάνουν εισαγωγή».

Λαϊκό Νοσοκομείο

Κρυφτούλι παίζουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο οι άστεγοι με τους υπαλλήλους της ασφάλειας σε κάθε εφημερία. Συνήθως επτά με οκτώ άτομα προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητα μέσα στο πλήθος των ανθρώπων που καταφθάνει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών: «Είναι ρακένδυτοι, έχουν μήνες να κάνουν μπάνιο και πολλές φορές δεν φεύγουν ακόμα και όταν οι υπάλληλοι της ασφάλειας τους ζητάνε να βγουν έξω», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων Τάσος Αντωνόπουλος στην εφημερίδα Δημοκρατία και εξηγεί: «Αυτοί φυσικά αρνούνται και φωνάζουν, παρακαλάνε ή κλαίνε, γιατί ξέρουν ότι, αν περάσουν τη νύχτα έξω στα παγκάκια, θα πεθάνουν από το κρύο. Η κατάσταση είναι απελπιστική».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook