Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί με την τοπική αργία της Δευτέρας 21/11 στα Χανιά, λόγω της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου , ημέρα που έχει καθιερωθεί με Νόμο ως αργία για την πόλη των Χανίων καθώς γιορτάζει ο Μητροπολιτικός ναός των Χανίων. 

Το μπέρδεμα οφείλεται στο ότι στην προ \”Καλλικράτη\” περίοδο, η αργία ίσχυε για ολόκληρο τον, τότε, Δήμο Χανίων. Όμως τώρα ο νέος Δήμος περιλαμβάνει και περιοχές οι οποίες δεν προβλέπονται στο Νόμο που αφορά στην συγκεκριμένη τοπική αργία.

Εμπορικά καταστήματα

Όπως ανακοινώθηκε απόψε απο τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, μετά απο απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και της Περιφερειακής Διοίκησης Εργασιακών Σχέσεων Κρήτης , την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου των Εσοδίων της Θεοτόκου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά μόνο  στα όρια της Δημοτικής κοινότητας Χανίων .

Ειδικότερα, με απόφαση του το υπουργείο θεωρεί, οτι οι τοπικές εορτές αφορούν μόνο τις Δημοτικές κοινότητες του κάθε Καλλικρατικού Δήμου, κατά συνέπεια τα καταστήματα που θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα είναι όσα βρίσκονται στα όρια του πρώην Δήμου Χανίων.

Τα καταστήματα των υπολοίπων δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Χανίων (Ακρωτηρίου, Ελ.Βενιζέλου, Θερίσου, Νέας Κυδωνίας,Σούδας) θα είναι ανοιχτά .

Σημειώνεται πάντως οτι πριν τη σχετική  νεώτερη αποφαση του Υπουργείου Εργασίας και της Περιφερειακής Διοίκησης Εργασιακών Σχέσεων Κρήτης, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων είχε ανακοινώσει οτι θα ήταν κλειστά όλα τα καταστήματα που ανήκουν στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Χανίων, πλην της Σούδας η οποία σύμφωνα με τον Νόμο έχει την δική της τοπική εορτή, του Αγ.Νικολάου.

Δημοτικές υπηρεσίες 

Επιπλέον έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων οι δημοτικές υπηρεσίες θα μείνουν κλειστές σε όλες τις Δημοτικές κοινότητες καθώς, απο την στιγμή που θα είναι κλειστές οι κεντρικές υπηρεσίες στα Χανιά, δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και στις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες.


Σχολεία

\’Αγνωστο εν τω μεταξύ παραμένει το τι θα γίνει με τα σχολεία που βρίσκονται εκτός των ορίων της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων.

Σίγουρα στα πλαίσια της τοπικής εορτής κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της πόλης, ενώ μπερδεμένη είναι η κατάσταση στα σχολεία των υπόλοιπων Δημοτικών Κοινοτήτων του νέου Καλλικρατικού Δήμου καθώς κάποια θα λειτουργήσουν κανονικά ενώ κάποια άλλα σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν κλειστά.

Δημόσιες υπηρεσίες

Επίσης το βέβαιο είναι πως δεν θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες που είναι εντός των ορίων της Δημοτικής κοινότητας Χανίων (πρώην Δήμου). Όμως ερωτηματικό αποτελεί το τι θα κάνουν υπηρεσίες που είναι εκτός, όπως για παράδειγμα η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης όπως και ο ΟΑΔΥΚ που είναι στην Αγυιά, δηλαδή εντός του νέου Δήμου Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook