Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν ξανά στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου διαμαρτυρόμενοι – λίγες μέρες πριν από τις πρώτες ελεύθερες βουλευτικές εκλογές στην ιστορία της Αιγύπτου – για την πρόθεση του στρατού να μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα ορίζοντας, μεταξύ άλλων, τις ένοπλες δυνάμεις ως καθοριστικό ρυθμιστή του πολιτεύματος και της δημόσιας τάξης.  

Το ελεγχόμενοι από του αιγύπτιους στρατηγούς υπουργικό συμβούλιο της μεταβατικής κυβέρνησης θέλει να ανακηρύξει τον στρατό ως «προστάτη της συνταγματικής νομιμότητας». Αυτό σημαίνει πως η στρατιωτική ελίτ θα μπορεί να έχει τον τελευταίο λόγο σε πολλές περιστάσεις, ακόμη και μετά την εκλογή νέου προέδρου, σε λίγους μήνες από τώρα. Οι διαδηλωτές κράδαιναν πανό και φώναζαν συνθήματα όπως «Η Αίγυπτος είναι η πατρίδα μας – δεν είναι στρατόπεδο». Δεν προέρχονταν μόνο από ένα κόμμα, αλλά από διάφορους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς χώρους.

«Ο στρατός δεν έχει καμία δουλειά να εξουσιάζει ανθρώπους», τονίζει ο Χάνι Χεγκάζι, μέλος του κόμματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, προσθέτοντας πως «η δική τους αρμοδιότητα ειναι να προστατεύουν τη χώρα. Θέλουμε πολιτική κι όχι στρατιωτική εξουσία, διαμέσου της διενέργειας εκλογών».

Ο στρατός, που ασκεί την εξουσία στην Αίγυπτο μετά την πτώση του καθεστώτος του ανατραπέντος προέδρου ( και πρώην στρατιωτικού…)  Χόσνι Μουμπάρακ, στις 11 Φεβρουαρίου εφέτος, έχει τεθεί εδώ και περίπου δυο μήνες στο στόχαστρο των διαδηλωτών, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο απαιτούν  να σταματήσουν οι χιλιάδες δίκες κατά πολιτών που γίνονται στα στρατοδικεία, ενώ κατηγορούν τον στρατό για έλλειψη διαφάνειας και για διαιώνιση των κατασταλτικών μηχανισμών του παρελθόντος.

Ο αιγυπτιακός λαός θα κληθεί να ψηφίσει σε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, την άλλη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook