Συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών με χαμηλούς ρυθμούς λόγω μειωμένης ζήτησης. Η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στις καταναλωτικές αγορές, αλλά και των ανταγωνιστικών χαμηλών τιμών που προσφέρουν οι Ισπανοί.

Στα μανταρίνια οι εξαγωγικοί ρυθμοί ήταν πολύ υποτονικοί. Οι τιμές ήταν κάτω του κόστους κάτι που οφείλεται στον ανταγωνισμό που έχουμε με την Ισπανία.

Στα ακτινίδια οι εξαγωγές έχουν ουσιαστικά «παγώσει». Αυτό οφείλεται στο ότι οι Ιταλοί έχουν βγει στις αγορές με χαμηλότερες τιμές ακτινιδίων. Ως γνωστόν υπάρχει υψηλή παραγωγή σε Ιταλία όπως και Ελλάδα. Ειδικότερα οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εξαγωγέων του INCOFRUIT – HELLAS κάνουν λόγο για ιταλική παραγωγή που κυμαίνεται σε 460.000 τόνους και για ελληνική που είναι πάνω από 120.000 τόνους. Είναι απαραίτητο οι τιμές παραγωγής να ανταποκρίνονται στις τιμές των καταναλωτικών αγορών, προκειμένου να μην παρατηρηθεί έλλειψη της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στα ράφια των ευρωπαϊκών αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 12 – 18/11/2011, είναι οι εξής:

Πορτοκάλια 5.634 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 6.133 τόνων

Μανταρίνια 1.013 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 1.409 τόνων

Λεμόνια 38 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 21 τόνων

Ακτινίδια 7.840 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 4.532 τόνων

Σταφύλια 57.041 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 68.215 τόνων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook