Έγινε την Παρασκευή η εκτέλεση ενός άντρα στην πολιτεία 'Αϊνταχο (βορειοδυτικά των ΗΠΑ).

Ο Εζρα Ρόαντς είχε καταδικαστεί για τον φόνο δύο γυναικών και τον βιασμό της μιας εξ αυτών στη διάρκεια της δεκαετίας του '80. Όμως, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, σκότωσε και τη δεύτερη γυναίκα κυνηγώντας την για να την βιάσει. Τα τελευταία 17 έτη, στην ίδια πολιτεία δεν είχε γίνει καμία εκτέλεση κατάδικου.

Όμως, προ του 1994 (εκείνο το έτος εκτελέστηκε κατάδικος, που δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη, για την εσχάτη των ποινών) θα πρέπει να ανατρέξει κανένας στο μακρινό 1957, ώστε να εντοπίσει μια ακόμα εκτέλεση καταδίκου, στο 'Αϊνταχο.

Ο θανατοποινίτης που εκτελέστηκε τελικά χθες, έζησε 23 ολόκληρα χρόνια στην ειδική πτέρυγα του σωφρονιστικού καταστήματος...

Στη διάρκεια των 23 ετών, εκδικάζονταν σταδιακά οι προσφυγές του κατά της θανατικής ποινής. Μόλις την Πέμπτη, εκρίθη «αβάσιμη» η προσφυγή του ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Ετσι, χθες το πρωΐ, στην ηλικία των 54, ο Ρόαντς οδηγήθηκε στο «Θάλαμο Εκτελέσεων"-εκεί τού διοχετεύτηκε δηλητήριο στο κυκλοφορικό σύστημα.

Πλέον, στην πτέρυγα θανατοποινιτών της πολιτείας βρίσκονται 14 καταδικασμένοι στην εσχάτη των ποινών, εκ των οποίων η μία είναι γυναίκα.

Φέτος, στις ΗΠΑ έχουν γίνει 43 εκτελέσεις καταδίκων και την τρέχουσα βδομάδα συνολικά τέσσερις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.