Δεν θα διακόψει η ΔΕΗ τους πρώτους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς που περιέχουν το ειδικό τέλος ακινήτων, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η imerisia.gr, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να μην προχωρήσει στην έκδοση εντολών αποκοπής ηλεκτροδότησης, κάτι που θα συνέβαινε μεθαύριο Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία των 40 ημερών για τους πρώτους λογαριασμούς που εκδόθηκαν και συμπεριλαμβάνουν το ειδικό τέλος. Πηγές αναφέρουν ότι περίπου 70.000 με 80.000 καταναλωτές δεν είχαν πληρώσει το ΕΕΤΔΕ ακινήτων και, φυσικά, και το ποσό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της επανεξέτασης ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και μέχρι αυτές να πάρουν τη μορφή νομοθετικού κειμένου, ζήτησε, άτυπα, να μη γίνει καμιά διακοπή παροχής.

 Εκτιμάται ότι ανάμεσα στους 70.000 με 80.000 ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς υπάρχουν κι εκείνοι που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως υπερήλικες, άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας κ.λπ. Συνεπώς, θα πρέπει να εντοπιστούν αυτές οι περιπτώσεις και να μη γίνει γι' αυτούς τους καταναλωτές διακοπή.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ εκδίδει καθημερινά περίπου 190.000 λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Από αυτούς τους 190.000 οι 70.000 με 80.000 λήγουν τη Δευτέρα 21 του μηνός και δεν είχαν πληρωθεί μέχρι προχθές.

Βέβαια, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανεξόφλητων λογαριασμών πρέπει να έχει μειωθεί. Κι αυτό γιατί, όπως παρατηρούν στελέχη της ΔΕΗ, πάντα οι καταναλωτές εξαντλούν τα περιθώρια που τους δίνει η επιχείρηση για την εξόφληση των λογαριασμών.

Μητέρα με 16 παιδιά!

Σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, που έλαβε από μια μητέρα 16 παιδιών, αναφέρθηκε χθες ο Ευ. Βενιζέλος. Σε αυτό του έγραψε πως δεν μπορεί να πληρώσει το τέλος ακινήτων. Ο υπουργός, όπως είπε, επικοινώνησε με τη ΔΕΗ και ζήτησε όχι μόνο να μην πληρώσει η συγκεκριμένη οικογένεια το τέλος ακινήτων αλλά και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι πάγια χορηγία της ΔΕΗ.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Συνδυαστικά τα κριτήρια

Εξαιρέσεις κι άλλων ευπαθών κοινωνικά και οικονομικά ομάδων από την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να απαλλαγούν από την πληρωμή ασθενείς, υπερήλικες και νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Για τις περιπτώσεις αυτές θα τεθούν συνδυαστικά κριτήρια εξαίρεσης, όπως το εισόδημα και η αξία της ακίνητης περιουσίας. Ανάλογα κριτήρια ισχύουν και για ανέργους, ανάπηρους και πολύτεκνους που ήδη εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε αυτές τις αλλαγές μετά την απόφαση που εξέδωσε το μονομελές πρωτοδικείο της Καλαμάτας και «πάγωσε» την πληρωμή σε οικογένεια, στην οποία ήρθε λογαριασμός με λανθασμένα στοιχεία.