Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του χθες όταν ένα περιπολικό της αστυνομίας τον χτύπησε και πέρασε από πάνω του, είπαν ακτιβιστές, ενώ ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας σε πολλές περιοχές του βασιλείου του Κόλπου.

Ο διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στην περιοχή Τζουφάιρ, ανατολικά της πρωτεύουσας Μανάμα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Νωρίτερα χθες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές που ζητούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να τραυματιστούν. Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν πολλούς διαδηλωτές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πληροφορίες που δημοσιοποίησε η αστυνομία.

Η μεγαλύτερη πορεία, την οποία οργάνωσε η αντιπολίτευση στο χωριό Αάλι, νότια της Μανάμας, ολοκληρώθηκε ειρηνικά, με τους συμμετέχοντες να ανεμίζουν σημαίες της Λιβύης, της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Υεμένης, της Συρίας και της Ιορδανίας μαζί με αυτή της χώρας σε μια ένδειξη «αραβικής αλληλεγγύης» .

Σε άλλες κινητοποιήσεις, σε διάφορα χωριά, κατά κύριο λόγο σιιτικά, μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας χρησιμοποίησαν χημικά και σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, είπαν διαδηλωτές.

Οι νέες ταραχές σημειώθηκαν ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδιδε ταξιδιωτική οδηγία για το Μπαχρέιν, καλώντας το προσωπικό της πρεσβείας της στην Μανάμα να περιορίσει τις μετακινήσεις του για λόγους ασφαλείας και τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο βασίλειο να το μιμηθεί.

Οι κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα την προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων και περισσότερες ελευθερίες στο βασίλειο, όπου πλειοψηφούν οι σιίτες αλλά κυβερνά μια σουνιτική δυναστεία, άρχισαν την 14η Φεβρουαρίου. Οι κυβερνητικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια εκστρατεία καταστολής εναντίον των κινητοποιήσεων στην διάρκεια της οποίας βρήκαν το θάνατο περίπου 40 άνθρωποι.

Η ανεξάρτητη επιτροπή την οποία συνέστησε ο μονάρχης Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα για να ερευνήσει τα γεγονότα αναμένεται να παρουσιάσει το πόρισμά της την Τετάρτη 23η Νοεμβρίου.