Ο απεσταλμένος της μεταβατικής κυβέρνησης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Άμπντελ Ραχμάν Σάλγκαμ, κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση του Κατάρ ότι προσφέρει όπλα και χρήματα σε λίβυους ισλαμιστές και κάλεσε τη χώρα να πάψει να αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Λιβύης.

«Υπάρχουν τα γεγονότα, αυτοί (η κυβέρνηση του Κατάρ) διοχετεύουν χρήματα σε ορισμένες παρατάξεις, στους ισλαμιστές. Δίνουν χρήματα και όπλα και προσπαθούν να αναμιχθούν σε ζητήματα που δεν τους αφορούν και αυτό είναι κάτι που απορρίπτουμε», είπε ο Σάλγκαμ στο περιθώριο μιας συνόδου στην Ταγγέρη, στο Μαρόκο.

«Το κράτος του Κατάρ εξακολουθεί να παρέχει βοήθεια σε ορισμένες (λιβυκές) παρατάξεις, χρήματα και το απορρίπτουμε πλήρως», επέμεινε.

«Το Κατάρ ήταν ανάμεσα στις χώρες που μας παρείχαν την μεγαλύτερη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική βοήθεια» για την ανατροπή του εκλιπόντος πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, ανέφερε. «Τους ευχαριστούμε. . . Όμως δεν θέλουμε να το αμαυρώσουν προβαίνοντας σε ανούσιες επεμβάσεις», πρόσθεσε.

Το Κατάρ -μια χώρα που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως και η έδρα του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera- διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην διεθνή συμμαχία που συνέδραμε τους εξεγερμένους να ανατρέψουν τον Καντάφι. Η κυβέρνηση του βασιλείου διαψεύδει ότι αναμιγνύεται στα εσωτερικά άλλων κρατών κι υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί τους πόρους και την επιρροή που διαθέτει προς όφελος «όλων» των Αράβων.

Ο Σάλγκαμ είπε ότι συζήτησε για το θέμα με τον μονάρχη του Κατάρ Σέιχ Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι και τον πρωθυπουργό του.

«Είχαμε ειλικρινείς συνομιλίες. . . Τους προειδοποίησα σαν αδελφός. . . τους είπα, \’μας βοηθήσατε πολύ\’. . . ο λαός της Τυνησίας μας έδωσε την μεγαλύτερη βοήθεια απ\’ όλους και δεν αναμίχθηκε στα εσωτερικά μας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook