Δύο αξιωματικοί της αφγανικής αστυνομίας σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε σύγκρουση με στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οι οποίοι πραγματοποιούσαν νυχτερινή επιδρομή νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ, δήλωσε σήμερα περιφερειακός επικεφαλής της αστυνομίας.

Το επεισόδιο αυτό αναμένεται να εντείνει τις αφγανικές πιέσεις για να σταματήσουν οι νυχτερινές επιδρομές, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με τις διεθνείς δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ένα από τα πιο αποτελεσματικά τους όπλα στον αγώνα κατά των ανταρτών. Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θέλει να σταματήσουν.

Το σημερινό περιστατικό σημειώθηκε όταν οι στρατιώτες, που πραγματοποιούσαν νυχτερινή επιδρομή για την οποία δεν είχε υπάρξει συντονισμός με την αφγανική αστυνομία, αγνόησαν τις εντολές να σταματήσουν όταν εντοπίστηκαν από αξιωματικούς της αστυνομίας στην επαρχία Γάζνι, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας της Γάζνι Ζοραουάρ Ζάχιντ.

«Ξένοι στρατιώτες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν νυχτερινές επιδρομές και σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών όταν αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τη διαταγή της αστυνομίας να σταματήσουν», διευκρίνισε ο Ζάχιντ.

Εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν ενημερωθεί ότι σημειώθηκε ένα περιστατικό και διεξάγουν σχετική έρευνα, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω.

Το Αφγανιστάν επιθυμεί οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν να σταματήσει η διεξαγωγή νυχτερινών επιδρομών σε σπίτια στο Αφγανιστάν και το θέτει αυτό ως προϋπόθεση για να υπογράψει την εγκαθίδρυση μακροχρόνιας συμμαχίας με την Ουάσινγκτον, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Καρζάι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook