Πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και αερίου σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Ταιβάν και Καζακστάν έπεσαν «θύματα» κυβρενο-κατασκόπων που δρουν από το έδαφος της Κίνας και υπέκλεψαν ευαίσθητα δεδομένα τις εταιρείες.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών McAfee, οι εισβολείς υπέκλεψαν οικονομικές πληροφορίες, σχέδια προσφορών και δεδομένα πετρελαϊκής εξερεύνησης.

«Οι πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και θα άξιζαν τεράστια χρηματικά ποσά για τους ανταγωνιστές» των θυμάτων, δήλωσε ο Νμίτρι Αλπέροβιτς, αντιπρόεδρος της McAfee.

Η ηλεκτρονική εισβολή, μια επιχείρηση που βαφτίστηκε «Νυχτερινός Δράκος», αντανακλά την «θλιβερή κατάσταση της ασφάλειας των κρίσιμων υποδομών μας. Δεν επρόκειτο για εξεζητημένες επιθέσεις» επισήμανε ο Αλπέροβιτς.

Η έκθεση δεν κατονομάζει τις εταιρείες, αναφέρει όμως ότι οι χάκερ «εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον παγκόσμιων εταιρειών πετρελαίου, αερίου και πετροχημικών, καθώς και εναντίον μεμονωμένων ατόμων και στελεχών στο Καζακστάν, την Ταϊβάν, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ».

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί το FBI, το οποίο όμως αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι «συνεχιζόμενες» επιθέσεις ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2009.

Οι χάκερ εισέβαλαν στις εταιρείες μέσω των δικτυακών τόπων τους και μέσω email μολυσμένων με κακόβουλο λογισμικό κινεζικής προέλευσης. Οι επιθέσεις δρομολογήθηκαν μέσω ενδιάμεσων διακομιστών στις ΗΠΑ και την Ολλανδία και εκμεταλλεύτηκαν μεταξύ άλλων κενά ασφάλειας στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

Οι ταυτότητες των επιτιθέμενων παραμένουν άγνωστες, ωστόσο η McAfee αναφέρει ότι εντόπισε ένα άτομο στην πόλη Χετσέ της επαρχίας Σαντόνγκ, στο οποίο ανήκει ο νοικιασμένος διακομιστής που ήλεγχε τους μολυσμένους υπολογιστές.

«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι υπήρχε στήριξη της [κινεζικής] κυβέρνησης κατά οποιονδήποτε τρόπο» δήλωσε στο Reuters ο Αλπέροβιτς.

energypress.gr