Τη συμφωνία για την ίδρυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης υπέγραψαν χθες η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν. Ο ενιαίος οικονομικός χώρος, που θα διευθύνεται από μια ευρασιατική οικονομική επιτροπή, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Το σχέδιο αποτελεί έμπνευση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, με στόχο τη στενότερη συνεργασία των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Ηδη Μόσχα, Αστάνα και Μινσκ λειτουργούν σε καθεστώς τελωνειακής ένωσης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και οι ομόλογοί του της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, υπέγραψαν στη Μόσχα τη Διακήρυξη για την Ευρασιατική Οικονομική Ολοκλήρωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Η διακήρυξη αποτελεί το επόμενο στάδιο της διαδικασίας ολοκλήρωσης, τον ενιαίο οικονομικό χώρο που συστάθηκε σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα είναι ανοικτός σε νέα μέλη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Θεωρείται βέβαιο ότι η Κιργιζία και το Τατζικιστάν ενδιαφέρονται για τον νέο οικονομικό οργανισμό. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε πρώτη φορά στη δημιουργία μιας Ευρασιατικής Ενωσης από κοινού με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Izvestia» τον Οκτώβριο. Ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι δεν αποσκοπεί στη επανασύσταση της πρώην ΕΣΣΔ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook