Η 58χρονη αμερικανίδα Αϊρίν Ρόζενφελντ αναδείχθηκε εφέτος η πιο ισχυρή γυναίκα στις παγκόσμιες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους Financial Times, που καταρτίζουν κάθε χρόνο τη λίστα με τις 50 γυναίκες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στις μπίζνες παγκοσμίως, η Ρόζενφελντ διοικεί με τέτοια δεξιοτεχνία τον κολοσσό τροφίμων Kraft Foods, ώστε έχει πετύχει αύξηση κερδών και εσόδων κατά 25%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται εφέτος μια γυναίκα από την Τουρκία, η 56χρονη Γκιουλέρ Σαμπαντζί, επικεφαλής του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου που ίδρυσε ο παππούς της τον περασμένο αιώνα. Ο όμιλος απασχολεί 50.000 εργαζομένους, και ελέγχει σήμερα δεκάδες εταιρείες στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, με κύκλο εργασιών 10 δισ. ευρώ.

Στην τρίτη, από την πρώτη θέση πέρυσι, έπεσε η 56χρονη ινδή Ιντρα Νούγι, επικεφαλής της πολυεθνικής PepsiCo. Ακολουθούν, η 53χρονη αφρο-αμερικανίδα Ουρσουλα Μπερνς της Xerox, και στην πέμπτη θέση η επίσης αμερικανίδα Αντρια Γιουνγκ.

Η 53χρονη Γιουνγκ διοικεί επί 12 χρόνια την εταιρεία καλλυντικών Avon Products, η οποία διαθέτει 6,2 εκατ. αντιπροσώπους και 100 εκατ. καταναλωτές. «Η μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά είναι αυτή των γυναικών. Οταν μια γυναίκα αναλαμβάνει ενεργά οικονομικό ρόλο, τα επίπεδα υγείας και εκπαίδευσης της οικογένειας βελτιώνονται», λέει στους Financial Times.

Την έκτη θέση καταλαμβάνει η 55χρονη αμερικανίδα Ελεν Κάλμαν της εταιρείας χημικών Dupont. Ακολουθεί η 57χρονη κινέζα Ντονγκ Μινγκζού των ηλεκτρονικών συσκευών Gree, η οποία είναι επίσης διάσημη επειδή τα τελευταία 20 χρόνια δεν άφησε ούτε μία μέρα τη δουλειά της για να κάνει διακοπές…

Στην όγδοη θέση βρίσκεται η 51χρονη αμερικανίδα Αντζελα Αρεντς, επικεφαλής της εταιρείας ειδών πολυτελείας Burberry.
Τα ηνία της Temp Holdings, εταιρείας υποστήριξης υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, κρατά γερά στα χέρια της η 77χρονη γιαπωνέζα Γιοσίκο Σινοχάρα, η οποία βρίσκεται στην ένατη θέση. Ιδρυσε η ίδια την εταιρεία της το 1973. Σήμερα η Temp Holdings έχει 313 γραφεία από το Λος Αντζελες μέχρι την Ταϊβάν.

Το top 10 συμπληρώνει η 51χρονη Ινδή Τσάντα Κοχάρ, επικεφαλής της ICICI, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ινδία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook