Πτώση κατά 2,2% κατέγραψαν τα έσοδα των ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φέτος, σε σχέση με την περσινή τουριστική σεζόν, παρά το γεγονός ότι το 2011 ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, για τη μέτρηση της αποδοτικότητας των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, ενώ τα ξενοδοχεία, τύπου resort, παρουσίασαν φέτος σημαντική αύξηση στην πληρότητα, αλλά και στα έσοδα ανά δωμάτιο, η εικόνα στις δύο μεγαλουπόλεις ήταν τελείως διαφορετική.

Συγκεκριμένα, ενώ τα ξενοδοχεία παρουσίασαν ικανοποιητική πληρότητα, τα έσοδα των ξενοδόχων μειώθηκαν, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που αποδίδεται στη διακοπή λειτουργίας σημαντικού αριθμού ξενοδοχείων, κυρίως στην Αθήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Επίσης, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι άλλοι λόγοι που τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υστέρησαν σε απόδοση, οφείλονται στην κοινωνική αναταραχή, στις απεργίες, αλλά και στην τοπική ύφεση, που σημειώνεται ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Η μελέτη εκπονήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε δείγμα 180 ξενοδοχείων σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, και σε συνεργασία με την εταιρία GBR Consulting και παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου των προέδρων της ΠΟΞ, σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της έκθεσης «Philoxenia».

Οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, ήταν αυξημένες κατά 9,8% και οι τουριστικές εισπράξεις 10%, ενώ οι κυριότεροι λόγοι αποδίδονται στην προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, στη μείωση του ΦΠΑ, στις αναταραχές της Β. Αφρικής και στη διευκόλυνση επισκεπτών στην έκδοση βίζας.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα θέματα προσέλκυσης τουριστικών κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα και στη συνεχιζόμενη αύξηση στις αυξήσεις Ρώσων τουριστών, μετά την απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας. Μάλιστα, προέβλεψε ότι το 2012 είναι εφικτό ο αριθμός των επισκεπτών από τη Ρωσία στην Ελλάδα να ξεπεράσει το 1.000.000 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει πολύ μεγαλύτερες προοπτικές.

Εξάλλου, ο συνάδελφός του, υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Πέτρος Αλιβιζάτος, είπε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να σχεδιαστεί σε χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με μελέτες, το έτος 2020 θα υπερδιπλασιαστούν οι μετακινήσεις τουριστών από χώρα σε χώρα, σ’ ολόκληρο τον κόσμο. «Η χώρα μας βρίσκεται σε δυσχερή θέση και πρέπει να καταστεί ανταγωνιστική στον τουριστικό κλάδο. Δεν έχει άλλη επιλογή», τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος.

Εκπρόσωποι του κλάδου, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της ΠΟΞ, Ιωάννης Ρέτσος, και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, ζήτησαν από τη νέα κυβέρνηση να δεσμευτεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook