Παγοποίηση των μισθών στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα, κλιμακωτή επιβάρυνση των υψηλά αμοιβόμενων στον ιδιωτικό τομέα και νέο τέλος στις επιχειρήσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2012, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες δεν έχουν κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως είπε, τα νέα μέτρα-προτάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του νέου ευρύτερου πακέτου μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο στοχεύει στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Κύπρου στις διεθνείς αγορές και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Βασικό μέλημα είπε ο υπουργός Οικονομικών είναι η Κύπρος να απομακρυνθεί από το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Καζαμίας προτείνει:

● παγοποίηση των μισθών στον δημόσιο και ημικρατικό τομέα με μή καταβολή των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2013. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση προσδοκεί εξοικονόμηση της τάξεως των 355 εκατ. ευρώ (125 εκατ. το 2012 και 230 εκατ. το 2013)

● κλιμακωτή επιβάρυνση των υψηλότερων μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα δυο χρόνια με τη μορφή έκτακτης εισφοράς. Η εισφορά θα καταβάλλεται από μισθωτούς με μηνιαία ειδοσήματα από 2.500 ερώ και πάνω ως εξής:

– από 2.500 – 3.500 ευρώ έκτακτη εισφορά 0,5%
– από 3.501 – 5.000 ευρώ, 1% και
– από 5001 ευρώ και άνω, 3%

● φορολόγηση των επιχειρήσεων με εγχώρια δραστηριότητα μέσω της καταβολής ενός τέλους 0,5% επί του ετήσιου τους τζίρου για τα επόμενα δύο χρόνια

Επίσης, ο Κίκης Καζαμίας απηύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες και τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων (ΕΤΥΚ) όπως ακολουθήσουν τα βήματα της κυβέρνησης και πράξουν το ίδιο.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει με τις συντεχνίες από Δευτέρας για να ξεκινήσει ο διάλογος.

(ΚΥΠΕ, protothema)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook