Κλειστές σε ολόκληρο το νέο Δήμο Χανίων θα είναι την Δευτέρα 21/11, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, και οι υπηρεσίες του δήμου, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα είναι κλειστά μόνο στην δημοτική ενότητα Χανίων, δηλαδή στα όρια του παλιού δήμου Χανίων.

Έτσι, αν και επισήμως η αργία ισχύει μόνο για την πόλη των Χανίων, εκ των πραγμάτων επεκτείνεται σε ολόκληρο τον «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων, τουλάχιστον σε ότι αφορά στις υπηρεσίες.

Όπως προκύπτει από την έρευνα (!!) που πραγματοποίησε το Flashnews.gr το απίστευτο αλαλούμ με τον φετινό εορτασμό της Πολιούχου της πόλης των Χανίων προέκυψε από το ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» δεν προέβλεψε την έκδοση και Προεδρικού Διατάγματος που να ρυθμίζει το θέμα των τοπικών αργιών.

Έτσι, ενώ με Νόμους ισχύουν οι τοπικές αργίες, στην πόλη των Χανίων για τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου και στην πόλη της Σούδας για τον εορτασμό του Αγ. Νικολάου, δεν υπήρξε μέριμνα για τις αναγκαίες ρυθμίσεις μετά την «ενοποίηση» των πρώην δήμων.

Αναλυτικότερα και όπως προέκυψε από την «έρευνα» του Flashnews.gr η κατάσταση για την Δευτέρα 21/11 στα Χανιά διαμορφώνεται ως εξής :

Εμπορικά καταστήματα

Θα είναι κλειστά μόνο τα καταστήματα που βρίσκονται εντός των ορίων του παλαιού δήμου Χανίων, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. Όλα τα άλλα καταστήματα σε Ακρωτήρι, Σούδα, Κεραμειά, Ελ.Βενιζέλο, Θέρισο, Νέα Κυδωνία, θα είναι ανοιχτά.

Εκπαίδευση

Με αποφάσεις των ίδιων των σχολείων, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, θα ισχύσει η αργία της 21ης Νοεμβρίου και έτσι τα σχολεία θα είναι κλειστά σε ολόκληρο τον νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων.

Εννοείται πως δεν θα ισχύσει και άλλη τοπική αργία, κάτι που σημαίνει πως στην Σούδα τα σχολεία θα είναι ανοιχτά στην εορτή του Αγ.Νικολάου.

Επίσης η Δευτέρα θα είναι αργία και για το Πολυτεχνείο Κρήτης, και εκτός της Πρυτανείας που είναι στην πόλη των Χανίων, θα είναι κλειστή και η Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι.

Δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων την Δευτέρα θα είναι κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες, ακόμη και εκείνες που βρίσκονται εκτός των ορίων του παλαιού δήμου Χανίων (Ακρωτήρι, Σούδα,Ελ.Βενιζέλος κλπ).

Επίσης κλειστές θα είναι την Δευτέρα 21/11 και όλες οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, δηλαδή και εκείνες που είναι εκτός της πόλης των Χανίων, όπως η Διεύθυνση Δασών (Χρυσοπηγή) και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (Αγυιά).

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον Νόμο η αργία ισχύει για τις επιχειρήσεις που είναι στα όρια του παλαιού δήμου Χανίων, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, εκτός φυσικά, εάν υπάρξει άλλη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.

Και επειδή, όπως όλα δείχνουν, φέτος προκύπτει μια έστω ανεπίσημη «επέκταση» της αργίας στα όρια του νέου Δήμου Χανίων, το ζητούμενο είναι να υπάρξει φροντίδα για να ξεκαθαριστεί και με Νόμο το θέμα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Υπενθυμίζεται πως έως και τώρα είναι σε ισχύ οι εξής Νόμοι για τις τοπικές αργίες σε επίπεδο Ν.Χανίων :

1) Χανιά : « Περί ορισμού της 21ης Νοεμβρίου εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, πολιούχου της πόλεως Χανίων, ως ημέρας αργίας των δημοσίων καταστημάτων δια την πόλιν ταύτην ».
Β.Δ. από 31.1.1956 ( ΦΕΚ 70/21.2.1956 ).

2) Σούδα : « Περί ορισμού της 6ης Δεκεμβρίου, εορτής του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Κοινότητος Σούδας Χανίων, ως ημέρας αργίας των δημοσίων υπηρεσιών ».
Β.Δ. 890/12.12.1969 ( ΦΕΚ 290/31.12.1969 )

3) Κίσσαμος : « Περί ορισμού της 12ης Δεκεμβρίου, εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, ως ημέρας αργίας των δημοσίων καταστημάτων εν τη κωμοπόλει Καστελλίου Κισσάμου ».
Β.Δ. 753/19.9.1961 ( ΦΕΚ 194/10.10.1961 )

Οπότε εκτός του νέου Δήμου Χανίων, ανάλογη μέριμνα πρέπει να υπάρξει και για τον εορτασμό του Αγ.Σπυρίδωνα στον Δήμο Κισάμου.

Flashnews