Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ανακοίνωσή του διαψεύδει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, σύμφωνα με το οποίο τα δύο νέα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 που παραγγέλθηκαν το 2010 από την ελληνική κυβέρνηση θα αγοραστούν 50% ακριβότερα από τα πανομοιότυπα υποβρύχια που αγοράζει η Τουρκία.

Η εφημερίδα, που κάνει αναφορά της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) στις 11 Μαρτίου 2010, σημειώνει ότι η Τουρκία συμφώνησε να καταβάλλει στη γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems συνολικά 2 δισ. ευρώ για τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής», δηλαδή τιμή μονάδας 333 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κόστος ανά μονάδα των δύο υποβρυχίων του ιδίου τύπου που συμφώνησε η κυβέρνηση το 2010 να αγοράσει φθάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

«Το ζήτημα αυτό διερευνήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οπότε και εξηγήθηκε από γερμανικής πλευράς ότι η τιμή για τα τουρκικά υποβρύχια περιλαμβάνει το κόστος των υπό συναρμολόγηση γερμανικών μερών των υποβρυχίων, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των εργασιών στα τουρκικά ναυπηγεία καθώς και το κόστος των πρόσθετων τουρκικών υλικών και συστημάτων. Σε αντίθεση με την τιμή για τα ελληνικά υποβρύχια που περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο προϊόν και άρα όχι μόνο τα ποσά που καταβάλλονται στη γερμανική πλευρά για τα υλικά και την τεχνογνωσία, αλλά και τα ποσά που καταβάλλονται στα ΕΝΑΕ για τις εργασίες που γίνονται στην Ελλάδα και για τα πρόσθετα υλικά.

»Είναι συνεπώς προφανές ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά συμβατικά αντικείμενα, καθώς το τουρκικό κόστος αφορά μόνο την HDW και όχι τα τουρκικά ναυπηγεία, ενώ το ελληνικό κόστος περιλαμβάνει και την HDW και τα ελληνικά ναυπηγεία.

»Άλλωστε, στην ίδια συνεδρίασή του το ΣΑΜ έκρινε απολύτως ικανοποιητική και συμφέρουσα την τιμή των δύο υποβρυχίων που είναι σταθερή, δεν υπόκειται σε προσαυξήσεις και προσαρμογές, είναι συνεπώς τελικά χαμηλότερη της τιμής των υποβρυχίων της αρχικής σύμβασης του 2000 και κινείται μέσα στο εύρος τιμών που είχε προσδιορίσει ως αποδεκτό και επωφελές το ίδιο το ΓΕΝ σε συνεργασία με την ΓΔΑΕ πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την συμβιβαστική ρύθμιση των διαφορών που είχαν προκύψει με την καταγγελία των συμβάσεων εκ μέρους της γερμανικής πλευράς τον Σεπτέμβριο του 2009 -διαφορών που εκκρεμούσαν στην κρίση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου» αναφλρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook