Η μουσική σκηνή \”Μύλος\”, στο Ηράκλειο, παρουσιάζει το βράδυ ένα αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη και τον Νίκο Παπάζογλου.

Ο Ρασούλης και ο Παπάζογλου έφυγαν, οι μουσικές τους μένουν!

Ο Δημήτρης Κοντογιάννης και η Ναταλία Ρασούλη τραγουδούν Ρασούλη και Παπάζογλου.

Ευτυχώς, οι δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού είναι πολλοί. Λίγοι είναι αυτοί που με το έργο τους αλλάζουν το τραγούδι, το εμπλουτίζουν και το αναδιαμορφώνουν. Σ’ αυτούς τους λίγους ανήκουν ο Μανώλης Ρασούλης και ο Νίκος Παπάζογλου, οι οποίοι ξαφνικά και πρόωρα έφυγαν από τη ζωή.

Στη μεταπολίτευση, όταν το ελληνικό τραγούδι βρισκόταν ακόμα στον αστερισμό της έντονης πολιτικοποίησης βγαίνοντας από τα ασφυκτικά όρια της εφτάχρονης δικτατορίας, ωρίμαζαν οι συνθήκες για μία ριζική ανανέωσή του. Ανανέωση που πρωτοεκδηλώθηκε με τον καλύτερο τρόπο με την «Εκδίκηση της γυφτιάς» και «Τα δήθεν».
Τραγούδια που αφενός ενσωμάτωναν τις επιρροές από τη λαϊκορεμπέτικη παράδοση, που ήταν ακόμα ενεργή, με ένα εντελώς σύγχρονο τρόπο, μουσικά και ερμηνευτικά, και αφετέρου χτίζονταν πάνω σε ένα στίχο με καινούρια γλώσσα, ευρηματικές λέξεις, διαφορετικά νοήματα, ασυνήθιστες εκφράσεις, χιούμορ και δηκτικό σχολιασμό. Αυτός ο στίχος έβαλε το ελληνικό τραγούδι σε ένα νέο αυλάκι, δια χειρός Μανώλη Ρασούλη.

Ακολούθησαν οι δίσκοι «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει», «Τα τραγούδια της Χαρούλας», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας» και πολλά άλλα με ευφάνταστες μουσικές του Νίκου Ξυδάκη, του Νίκου Παπάζογλου, του Χρήστου Νικολόπουλου, του Μάνου Λοίζου, της Βάσως Αλαγιάννη, του Πέτρου Βαγιόπουλου κ.ά.

Ο στίχος του Μανώλη Ρασούλη άλλαξε το ελληνικό τραγούδι για πάντα.

Σ’ αυτή τη μικρή επανάσταση, συμμετείχε, από την αρχή, και ο Δημήτρης Κοντογιάννης που όχι μόνο ερμήνευσε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του Ρασούλη σε πρώτη εκτέλεση («Το κοτλέ παντελονάκι», «Με ιπτάμενο δίσκο» κ.λπ.), αλλά ήταν και μέλος της ομάδας που ξεκίνησε την επανάσταση, μαζί με τον Νίκο Ξυδάκη, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Διονύση Σαββόπουλο κ.ά.

Αλλά και η Ναταλία Ρασούλη δεν ήταν μόνο κόρη του Μανώλη, αλλά και συνεργάτης του στο πάλκο, όταν είχαν πάρει την υπόθεση της παρουσίασης των τραγουδιών του στις πλάτες τους.

Τώρα, χωρίς τον Μανώλη, αλλά πιστοί στο πνεύμα του, ο Δημήτρης και η Ναταλία δημιούργησαν ένα συγκρότημα, με τη συμμετοχή εξαίρετων μουσικών, μεταξύ των οποίων και ο βιολιστής Γιώργος Μαγκλάρας ο οποίος παίζει στις πρώτες αυθεντικές ηχογραφήσεις των τραγουδιών του Ρασούλη και του Ξυδάκη, στην «Εκδίκηση της γυφτιάς» και «Τα δήθεν», για να παρουσιάσουν, σε ένα δίωρο πρόγραμμα, όλα αυτά τα αριστουργήματα του νέου ελληνικού τραγουδιού: «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια», «Υδροχόος», «Αχ, Ελλάδα σ’ αγαπώ», «Τρελλή κι αδέσποτη», «Στη ρωγμή του χρόνου», «Όλα σε θυμίζουν» κ.ά.

Επιτέλους, μετά από πολλή σκέψη και πολλές πρόβες, το συγκρότημα βγαίνει στο δρόμο για να κάνει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα!

Τηλέφωνα για κρατήσεις: 2810 343 149 και 6972 330 275.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook