Μαθήματα ανθρωπιάς παραδίδουν καθημερινά 70 καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου στο Ρέθυμνο οι οποίοι παρέχουν εθελοντικά ενισχυτική διδασκαλία σε 240 παιδιά που οι οικογένειές τους δεν έχουν χρήματα για να τα στείλουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια.

Η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε σε μια περίοδο που η πολιτική των μνημονίων συνθλίβει όλο και περισσότερες οικογένειες και ταυτόχρονα το κράτος αποσύρεται από τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ κ. Ευθύμης Καρουζάκης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της πρωτοβουλίας.

Η ενισχυτική διδασκαλία αποτελούσε μέχρι πριν δύο χρόνια υποχρέωση του Κράτους, ωστόσο στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών για την παιδεία, καταργήθηκε, αφήνοντας στην ουσία μετέωρα τα παιδιά που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στα μαθήματά τους και είχαν ανάγκη για βοήθεια ή στην καλύτερη περίπτωση τα «έσπρωξε»  στην παραπαιδεία.

Μεγάλη ανταπόκριση λόγω της οικονομικής κρίσης

Για δεύτερη χρονιά, οι καθηγητές του Ρεθύμνου θα παραδίδουν αφιλοκερδώς καθημερινά μαθήματα, από τις 2 μέχρι τις 8 το απόγευμα, σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Όπως ανέφερε στο flashnews.gr o κ. Ευθύμης Καρουζάκης, φέτος η ανταπόκριση του κόσμου, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι αυξημένη. Τα παιδιά που έχουν ζητήσει βοήθεια φτάνουν ήδη στα 240, χωρίς να υπολογιστούν οι μαθητές του ΕΠΑΛ, στους οποίους σχεδιάζεται να επεκταθεί η ενισχυτική διδασκαλία.

Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά, βρίσκονται και μαθητές της Γ’ Λυκείου που στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα κληθούν να δώσουν Πανελλήνιες, συναγωνιζόμενοι παιδιά που έχουν βρει καταφύγιο στα φροντιστήρια.

Αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών που ζητούν βοήθεια

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, ημέρα έναρξης της πρωτοβουλίας, οι καθηγητές που είχαν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στην ενισχυτική διδασκαλία ήταν 60 και οι μαθητές περίπου 220, ωστόσο μέσα σε τρεις μόλις ημέρες, και μετά την επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας,  ο αριθμός και των δύο αυξήθηκε.

Ο κόσμος γνώριζε για την εθελοντική ενισχυτική διδασκαλία που προσφέρονταν σε μαθητές Γυμνασίου από πέρυσι, ωστόσο η ανταπόκριση φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη. Οι ώρες μάλιστα και οι ημέρες που θα παραδίδονται τα μαθήματα έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των παιδιών. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν ακόμα και γονείς που τις ώρες των μαθημάτων βρίσκονται στα γραφεία των σχολείων παρέχοντας στην ουσία ένα είδος «γραμματειακής» υποστήριξης, ανέφερε στο flashnews.gr η κ. Σιγαλού Ελένη, μέλος του Συμβουλίου της ΕΛΜΕΡ.

Η κ. Σιγαλού ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να καταγγείλει από την πλευρά της την Πολιτεία σημειώνοντας ότι αποτελεί δική της υποχρέωση η παροχή βοήθειας στους μαθητές, ωστόσο με την κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Τα μαθήματα όπως αναφέρθηκε θα γίνονται καθημερινά, από Δευτέρα ως Παρασκευή στο 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο, και αφορούν τους μαθητές όλων των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού, ενώ στο μέλλον σχεδιάζεται, όπως ανέφερε ο κ.. Καρουζάκης, να γίνονται μαθήματα στο ΕΠΑΛ και στο Πειραματικό σχολείο.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους καθηγητές που παραδίδουν αφιλοκερδώς μαθήματα στα παιδιά και, ίσως θα έπρεπε, μέχρι το κράτος να συμπεριφερθεί σαν κράτος και η δημόσια δωρεάν παιδεία να γίνει πραγματικότητα, και άλλες ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις για να συμπαρασταθούν στα παιδιά και τις οικογένειές τους που το έχουν ανάγκη.

Flashnews.gr/ Ελένη Ζουμαδάκη

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook