Για \”εγκλήματα, που επισύρουν τη θανατική ποινή στη Λιβύη\”, θα δικαστεί ο Σαιφ αλ Ισλάμ που συνελήφθη τα νότια της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό δικαιοσύνης.

Οπως είπε ο ο Μοχάμεντ αλ Αλάγκι, ο μεταβατικός υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, ο Σαϊφ \”παρακίνησε άλλους να σκοτώνουν ανθρώπους, καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, είχε συμμετοχή στη στρατολόγηση μισθοφορικού στρατού, Ομως αυτά είναι μέρος, μόνον, του κατηγορητηρίου, που θα συντάξει ο γενικός εισαγγελέας\”.

Ανέφερε, επίσης, ότι η θανατική ποινή για τέτοια εγκλήματα προβλέπεται απο τη νομοθεσία της εποχής της πολύ μακράς διακυβέρνησης της χώρας απο τον Μουάμαρ Καντάφι.

Ανθρώπινη μεταχείριση ζητά το Στειτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε απο τις λιβυκές αρχές \”ανθρώπινη μεταχείριση\” για τον Σαΐφ αλ Ισλαμ Καντάφ. Η εκπρόσωπός του, Νικόλ Τόμπσον, αποσαφηνίζοντας ότι \”η Ουάσινγκτον δεν έχει τον τρόπο να επιβεβαιώσει με δικά της μέσα τη σύλληψη του γιού του Καντάφι\”, επισήμανε ότι \”αυτή αποτελεί νέο βήμα προς την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, τις οποίες ο λιβυκός λαός δικαιούται\”.

Συγχρόνως η κα Τόμπσον ζήτησε η κυβέρνηση στην Τρίπολη \”να έχει συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στο πλαίσιο της μελλοντικής οργάνωσης της δίκης\” του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι.

Πώς έγινε η σύλληψη

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της μεταβατικής κυβέρνησης ο Σάιφ αλ- Ισλάμ και αρκετοί σωματοφύλακες, εντοπίστηκαν κοντά στην πόλη Ομπάρι από μαχητές που βρίσκονταν στη δυτική πόλη Ζιντάν. Μαζί τους δεν υπήρχαν άλλοι αξιωματούχοι από το έκπτωτο καθεστώς, ενώ η υγεία του Σάιφ αλ- Ισλάμ ήταν σε καλή κατάσταση.

Ο ίδιος Σάιφ αλ- Ισλάμ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι αισθάνεται καλά μετά από τη σύλληψή του, σημειώνοντας ότι τα τραύματα στο δεξί του χέρι προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον Άχμεντ Αμάρ, μαχητή που ήταν στην ομάδα που συνέλαβε τον γιου του Καντάφι, ο Σάιφ αλ- Ισλάμ και οι σωματοφύλακές του συνελήφθησαν χωρίς να αντισταθούν. Κατα τον ίδιο, οι μαχητές πυροβόλησαν στον αέρα και σταμάτησαν δύο αυτοκίνητα που μετέφεραν τον Καντάφι και τη συνοδεία του στην έρημο περίπου 70 χιλιόμετρα έξω από τη μικρή πόλη Ομπάρι. Όταν οι μαχητές ζήτησαν να μάθουν την ταυτότητα του Σάιφ αλ- Ισλάμ εκείνος απάντησε ότι ονομάζεται \”Αμπντελσαλάμ\”, που σημαίνει αυτός που υπηρετεί την ειρήνη. Όμως οι μαχητές τόν αναγνώρισαν και τόν συνέλαβαν. \”Στην αρχή ήταν πολύ φοβισμένος. Νόμιζε ότι θα τόν σκοτώσουμε\” ανέφερε ο μαχητής.

Νωρίτερα, λίβυος αξιωματούχος είχε αναφέρει οτι ο Σαϊφ συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει για τη γειτονική Νιγηρία.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο στρατιωτικός διοικητής δήλωσε ότι ο Σάιφ αλ- Ισλάμ θα κρατηθεί στην Ζιντάν μέχρι να υπάρξει μία κυβέρνηση στην οποία να παραδοθεί. Η λιβυκή κυβέρνηση αναμένεται να σχηματιστεί μέσα σε ημέρες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook