Περισσότερες από μία κλήσεις ανά ώρα για περιστατικό που σχετίζεται με αυτοκτονία ή απόπειρα αυτοκτονίας δέχεται η αυστραλιανή αστυνομία, όπως αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία-σοκ.

Το 2010, η αστυνομία της Αυστραλίας δέχτηκε περισσότερες κλήσεις για αυτοκτονίες παρά για μεθυσμένους, ενώ έγγραφα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας αποκάλυψαν ότι αστυνομικοί κλήθηκαν και μετέβησαν στο σημείο που τους υπέδειξαν σε 11.873 περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας ή σε απειλές για αυτοκτονία, μόνο στη Μελβούρνη.

Ο αριθμός των κλήσεων στην επικράτεια είναι πολλαπλάσιος.

Τα ασθενοφόρα της Βικτόριας κλήθηκαν σε 7.941 περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας ή απειλής αυτοκτονίας στη Μελβούρνη πέρυσι, ενώ λιγότερες από μία στις πέντε κλήσεις αφορούσε άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις.

Η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία, με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 2011, αποκάλυψε ότι 2.132 άνθρωποι αυτοκτόνησαν το 2009, 512 εκ των οποίων στη Βικτόρια. Περίπου το 10% του συνολικού αριθμού ήταν έφηβοι, ενώ ένας στους πέντε θανάτους αφορά άτομα ηλικίας 15-35.

Τα στοιχεία έχουν προκαλέσει συζητήσεις για αλλαγή του τρόπου χειρισμού των απειλών αυτοκτονίας και την παύση της αυτοεπιβαλλόμενης φίμωσης των ΜΜΕ, σχετικά με την αναφορά αυτοκτονιών, λόγω του φόβου «μίμησης» της πράξης από άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια ψυχολογική κατάσταση.  

«Οι αυτοκτονίες αποτελούν αφάνταστο βάρος για τις οικογένειες, τους φίλους και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που καλούνται να ασχοληθούν με τους ανθρώπους αυτούς που αισθάνονται ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας σε θέματα πρόληψης αυτοκτονιών, Τζο Ρόμπινσον.

Ο Kεν Λέι, αρχηγός της αστυνομίας, δήλωσε ότι η αυτοκτονία είναι «σαφώς ένα θέμα που αφορά αυτήν την κοινωνία και πρέπει να το επανεξετάσουμε και να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε – το ότι οι άνθρωποι γύρω μας βλέπουν τους συνανθρώπους τους να αφαιρούν οι ίδιοι τη ζωή τους αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook