“Μεγάλη λύση” για τη σωτηρία της Ευρωζώνης προωθείται από ευρωπαϊκούς παράγοντες και βρίσκεται και στην ατζέντα του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος θα εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή στην Σύνοδο Κορυφής της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει το Βήμα, ενώ ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει φτάσει σε οριακό σημείο και κινδυνεύει να πάρει το δρόμο χωρίς επιστροφή, αναζητείται ο “μεγάλος συμβιβασμός” μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας ώστε να δοθεί μία απάντηση.

Το σχέδιο προβλέπει επιθετική πολιτική από την ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων ώστε να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά παράλληλα και αυστηρή καθοδήγηση από ένα είδος διευθυντηρίου που θα κατευθύνει την φορολογική, δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική που θα είναι εγκατεστημένο στις Βρυξέλλες.

Ενδέχεται επίσης να περιέχει τη θέσπιση ευρωομολόγου και την εναρμόνιση των αμυντικών πολιτικών μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Τα βήματα θα συμπληρωθούν από την ταχύτερη ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού και “απόλυτες” εξουσίες των Βρυξελλών στη χάραξη και άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών του ευρώ που θα συνοδεύονται με την απειλή παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο για τους παραβάτες.

Σύμφωνα με το Βήμα, πεποίθηση στην ΕΕ είναι ότι το ευρώ θα αποφύγει την καταστροφή μόνο με την εφαρμογή ενός μεγάλου και έκτακτου σχεδίου. Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι να παραμείνει στη ζωνη του ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Πρόσφατα ο κ. Παπαδήμος είχε αναφέρει ότι “ είναι επιτακτικό να εφαρμόσουμε την κατάλληλη πολιτική ώστε όταν η Ευρωζώνη βγει από την κρίση η Ελλάδα να βρίσκεται μέσα σε αυτή. Αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σκοπός”.

 

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook