Βόμβα στην κτηματαγορά αναμένεται να σκάσει φέτος και το 2012, με πυροκροτητή τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, που αναμένεται να αγγίξουν το 15% μέχρι το τέλος του έτους. Η πρόσφατη υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς ακινήτων από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος προέβλεψε πτώση τιμών 15% την επόμενη διετία, ήρθε σαν το «κερασάκι στην τούρτα».

Αυτό που όλοι φοβούνταν τους τελευταίους μήνες, ότι δηλαδή η κτηματαγορά, η ατμομηχανή της οικονομίας, έχει μπει σε «σπιράλ αργού θανάτου», επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις.

Η δραματική πτώση της ζήτησης έως και 70% επιβεβαιώνει τη βαθιά κρίση που διέρχεται ο κλάδος των ακινήτων. Η Fitch έδωσε τον τόνο της επόμενης διετίας επισημαίνοντας ότι η πτώση των τιμών θα προέλθει επειδή χιλιάδες νοικοκυριά θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Αλλωστε, το ποσοστό των δανείων που δεν εξυπηρετούνται επί τρεις μήνες αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 2,7% από 0,9% πριν από ένα χρόνο.

Αναφορικά με τις τιμές, οι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι υπερεκτιμημένες 10%-30% σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Και πράγματι έτσι είναι: Σε μια χώρα που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας με συνεχείς περικοπές εισοδημάτων, δεν μπορεί να υπάρχουν κατοικίες που πωλούνται πάνω από 2.500 ευρώ/τ.μ. σε υποβαθμισμένες συνοικίες.

Ερευνα
Εισοδήματα 1 δισ. ευρώ στα ερείπια της οικοδομής

Η πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησε το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, αναφέρει ότι το στοκ των απούλητων σπιτιών στην Ελλάδα συνολικά (νεόδμητα και παλαιά) κυμαίνεται από 200 έως 270 χιλιάδες σπίτια. Μόνο οι καινούργιες κατοικίες, που δεν βρίσκουν αγοραστή, κυμαίνονται από 100 έως 200 χιλιάδες.

Σύμφωνα με τα δραματικά στοιχεία, η κατασκευή νέων κτιρίων έχει υποχωρήσει από το 2006 έως και 80%. Το 2010 πουλήθηκαν μόλις 45.000 ακίνητα, όταν το 2009 είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 94.000.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 2011 η οικονομία στο σύνολό της θα χάσει περί τα 3 δισ. ευρώ εξαιτίας της βουτιάς της οικοδομής. Από νέα έργα, φόρους και γενικά από την ανάπτυξη.

Επίσης, υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα χάσουν περίπου 1 δισ. ευρώ από μισθούς και εισοδήματα, επειδή δεν θα υπάρχουν δουλειές. Κι εξαιτίας της κατάστασης αυτής, οι οικοδομικές επιχειρήσεις μπορεί να χάσουν έως 3 δισ. τη διετία 2009-2010, ενώ τα συναφή επαγγέλματα άλλα 1,5 δισ. ευρώ.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook