ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ με το ενδεχόμενο να εμφανίσουν ζημίες-ρεκόρ στο εννεάμηνο του 2011 βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που τελικά εγγράψουν στους ισολογισμούς τους τις απώλειες από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές είναι εξαιρετικά πιθανό το σύνολο των ζημιών του τραπεζικού κλάδου να προσεγγίσει στο εννεάμηνο τα 15 δισ. ευρώ, ποσό που δεν περιλαμβάνει τις ζημίες που θα προκύψουν από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών διαφωνούν με τον σχηματισμό των ζημιών από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης, με το επιχείρημα ότι οι λεπτομέρειες της διαδικασίας είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και ως εκ τούτου οι οριστικές συνέπειες στα οικονομικά τους αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι ακριβείς.

Προσθέτουν μάλιστα ότι για να μπορέσουν να εμφανίσουν τις ζημίες των ομολόγων στα οικονομικά τους αποτελέσματα –θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου– θα πρέπει πρώτα να έχουν λάβει τα 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η εικόνα των ισολογισμών τους θα προκαλέσει ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση σε θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το άμεσο μέλλον των ήδη εξαιρετικά βεβαρημένων μετοχικών τους αποτιμήσεων στο Χ.Α. Hδη, όπως επισημαίνουν, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για νέο κύμα φυγής χαρτοφυλακίων και επενδυτών από τις ελληνικές τράπεζες με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου και των προοπτικών τους ενόψει της συμμετοχής τους στο PSI Plus.

Επιχειρήματα ωστόσο που δεν φαίνεται να βρίσκουν πρακτική εφαρμογή καθώς τόσο οι θυγατρικές των γαλλικών τραπεζικών ομίλων στην Ελλάδα, η Emporiki Bank καιι η Geniki Bank όσο και άλλα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα που ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2011 έλαβαν ως δεδομένο το haircut των ελληνικών ομολόγων κατά 50%.

Ως εκ τούτου οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σύστημα κάνουν λόγο για εμφάνιση ζημιών-«μαμούθ» στο εννεάμηνο, το ύψος των οποίων θα προσεγγίσει τα 15 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 483 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι με τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι ελληνικές τράπεζες, λόγω του PSI (κούρεμα ελληνικών ομολόγων κατά 21%) και της συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, εμφάνισαν ζημίες της τάξης των 5,9 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για επιδόσεις τονίζει επικεφαλής οικονομικής υπηρεσίας σε ιδιωτική τράπεζα, «που δεν είχαν προβλεφθεί ούτε στα πιο ακραία stress tests που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τους προηγούμενες μήνες και όλοι τα χαρακτήριζαν ακραία και μη ρεαλιστικά». Μάλιστα ο ίδιος δεν αποκλείει, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι ζημίες του εγχώριου πιστωτικού συστήματος να προσεγγίσουν για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ.

Επισημαίνει δε ότι πρόκειται για εκτιμήσεις που δεν περιλαμβάνουν τις ζημίες που θα προκύψουν από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock στα χαρτοφυλάκια των δανείων και οι οποίες θα καταγραφούν, όπως όλα δείχνουν, σταδιακά και σε βάθος τριετίας, όπως έγινε και στην περίπτωση των ιρλανδικών τραπεζών.

Είναι προφανές ότι οι ζημίες αυτές δεν είναι διαχειρίσιμες από τις ελληνικές τράπεζες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σηματοδοτούν την υποχρεωτική προσφυγή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ παράλληλα οδηγούν τις διοικήσεις στον σχεδιασμό σημαντικών κεφαλαιακών ενισχύσεων που θα προβλέπουν αυξήσεις κεφαλαίου και πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής οι τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin P.B. θα ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου στις 29 Νοεμβρίου, η Eurobank στις 28 του ίδιου μήνα, ενώ τον κύκλο θα κλείσει η Τράπεζα Πειραιώς στις 30 Νοεμβρίου και πιθανότατα οι κρατικές τράπεζες ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

express.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook