Τουλάχιστον δύο ρουκέτες έπληξαν τα ξημερώματα της Κυριακής ένα από τα κτίρια του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στη Δαμασκό, σε ένα τολμηρό και συμβολικό χτύπημα των αντικαθεστωικών στην εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι η αστυνομία απέκλεισε το τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται η πτέρυγα του Μπάαθ ενώ στην περιοχή είχαν σπεύσει και πυροσβεστικά οχήματα. Το κτίριο φαίνεται ότι ήταν άδειο.

Την ευθύνη ανέλαβε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ένα σώμα από λιποτάκτες που εδρεύει στην Τουρκία.

Εντωμεταξύ, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ μιλώντας στη βρετανική Sunday Times προέβλεψε ότι οι ταραχές στη χώρα του θα συνεχιστούν παρά τις πιέσεις του Αραβικού Συνδέσμου προς την κυβέρνησή του να τερματίσει την αιματηρή καταστολή εναντίον των διαδηλωτών.

«Εάν είναι λογικοί, ορθολογιστές και ρεαλιστές δεν θα έπρεπε να το κάνουν διότι οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. Η στρατιωτική επέμβαση θα αποσταθεροποιήσει την περιφέρεια συνολικά και όλες οι χώρες θα επηρεαστούν», είπε.

Ο Σύρος ηγέτης δεσμεύτηκε ακόμη να εμποδίσει νέες επιθέσεις από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που σύμφωνα με πηγές των αντικαθεστωτικών σκότωσε και τραυμάτισε τουλάχιστον 20 αστυνομικούς σε επίθεσή του εναντίον της υπηρεσίας πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας κοντά στην Δαμασκό πριν από δύο ημέρες.

«Ο μόνος τρόπος είναι να αναζητήσουμε τους ένοπλους, να καταδιώξουμε τις ένοπλες συμμορίες, να αποτρέψουμε την είσοδο όπλων από γειτονικές χώρες, να εμποδίσουμε τις δολιοφθορές και να επιβάλουμε το νόμο και την τάξη», δήλωσε ο Άσαντ επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση της κυβέρνησης του περί ξένου δακτύλου στις ταραχές.

Σύμφωνα με οργανώσεις της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον 12 πολίτες σκοτώθηκαν το Σάββατο από επιδρομές των υπηρεσιών ασφαλείας ενώ δύο λιποτάκτες σκοτώθηκαν σε μάχη με άνδρες του στρατού τη Χομς, μίας από τις πόλεις στο επίκεντρο της ένοπλης αντικαθεστωτικής εξέγερσης.

Πάνω από 3.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί στις ταραχές που σημειώνονται στη Συρία από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με τις Αρχές στη Δαμασκό περίπου 1.100 αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από τη δράση «ενόπλων συμμοριών που διαθέτουν στήριξη από το εξωτερικό».

Πιέσεις από όλες τις πλευρές

 

Αντιμετωπίζοντας την ογκούμενη οργή της διεθνούς κοινότητας, η Συρία και ειδικότερα ο πρόεδρός της έχουν σχεδόν χάσει τα παραδοσιακά τους στηρίγματα στον αραβικό κόσμο.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε δώσει προθεσμία στη Συρία ως χθες Σάββατο να συμμορφωθεί με ένα ειρηνευτικό σχέδιο που προέβλεπε την αποχώρηση του στρατού από περιοχές όπου οι πολίτες έχουν εξεγερθεί προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα επιβάλει κυρώσεις εάν η κυβέρνηση δεν σταματήσει τη βίαιη καταστολή.

Πιέσεις εξακολουθεί να ασκεί και η άλλοτε στενή σύμμαχος της Δαμασκού Τουρκία, η οποία έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις βίαιες ενέργειες της κυβέρνησης Άσαντ ενώ, μετά και από μία αποτυχημένη προσπάθεια μεσολάβησης, η Άγκυρα στηρίζει ανοιχτά πλέον την συριακή αντιπολίτευση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε εκ νέου φραστικά πυρά εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας. «Δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που έκανε, ούτε στην Τουρκία, ούτε στον Αραβικό Σύνδεσμο, ούτε στην διεθνή κοινότητα», είπε ενώ την κατηγόρησε ότι «υπήρξε διστακτική και ανειλικρινής στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Χρησιμοποίησε απάνθρωπα μέτρα εναντίον της αντιπολίτευσης. Την σύντριψε χύνοντας αίμα».

Στα πρόθυρα του εμφυλίου

Αν και η χώρα διολισθαίνει σε εμφύλιο πόλεμο –όπως όλα δείχνουν και όπως εκτιμά πλέον ανοιχτά η Δύση– το καθεστώς Άσαντ δεν δείχνει καμία διάθεση να τερματίσει την ένοπλη καταστολή και να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του για αυτό.

Η σύγκρουση –η οποία ξεκίνησε με μαζικές αλλά ειρηνικές διαδηλώσεις που καταπνίγονταν στο αίμα από την αστυνομία και τον στρατό– έχει προκαλέσει ρήγματα στην εξουσία του προέδρου Άσαντ και όπως εκτιμούν δυτικές χώρες, αλλά και το γειτονικό Ισραήλ, η διάρκεια ζωής του καθεστώτος δεν πρόκειται να είναι πολύ μεγάλη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπαράκ Μπαράκ εκτίμησε ότι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας, των ενόπλων δυνάμεων και οι δημόσιοι λειτουργοί αρχίζουν να επανεξετάζουν το μέλλον του καθεστώτος, που έφθασε σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή».

Παραταύτα, η Δύση εμφανίζεται εξαιρετικά διστακτική στο να επέμβει όπως έπραξε στη Λιβύη καθώς αυτό θα περιέπλεκε την κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή· ο ίδιος ο Άσαντ είχε προειδοποιήσει ότι θα αναφλεγεί όλη η περιοχή αν συμβεί αυτό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook