H διευθέτηση του ζητήματος των ενυπόγραφων δεσμεύσεων, στις οποίες φαίνεται να επιμένουν οι εταίροι και πιστωτές της χώρας, θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα «στοιχήματα» κατά το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, από τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Την Τρίτη ο κ. Παπαδήμος μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντηση  όπως αναφέρει το in.gr, που είχαν το Σάββατο οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, επανέφεραν το θέμα της υπογραφής.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι δεσμεύθηκε επαρκώς, με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας, με την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κατ' αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε επίσης ότι μόλις έκλεισε η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση, έστειλε επιστολή στους ομολόγους του του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (μεταξύ άλλων στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Φιγιόν, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μπαρόζο) μέσω της οποίας εξήγησε την επιλογή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Εντούτοις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε και δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Όσο δεν υπάρχουν γραπτές εγγυήσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της βοήθειας δισεκατομμυρίων. Δεν απαιτούμαι κάτι αναξιοπρεπές. Και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία υπήρχαν ανάλογες δεσμεύσεις» υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε.

Νωρίτερα, σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο κ. Γιούνκερ είχε αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» του συμβιβασμού: «Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύπλοκα αλλά μπορούμε να λύσουμε και το ελληνικό πρόβλημα, εάν η Ελλάδα καταβάλει τις προσπάθειες στις οποίες έχει δεσμευθεί και στις οποίες τη δεσμεύσαμε. Η αλληλεγγύη όμως δεν είναι μονόδρομος, δεν κινείται κανείς μόνος του στο δρόμο αυτό».

Εν τω μεταξύ, η τρόικα συνεχίζει τις επαφές της με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα και μετά τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά συναντάται την Κυριακή με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

Η «Μεγάλη Λύση»

 

Για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, ξεκινά από τη Δευτέρα εικοσαήμερο ιστορικών εξελίξεων, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 8-9 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στις κρίσιμες διαβουλεύσεις, που θα καταλήξουν στη Σύνοδο Κορυφής, στις οποίες διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωζώνης και ταυτοχρόνως η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν.

Όπως επισημαίνει Το Βήμα της Κυριακής, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τη μετάδοση και μεγέθυνση της κρίσης χρέους, επαναφέρουν το ζήτημα της «Μεγάλης Λύσης», η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ενδέχεται να περιέχει:

Αυξημένες εξουσίες των Βρυξελλών στη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών

 Δυναμική ενεργοποίηση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων

 Ταχύτερη ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ESM

  Θεσμοθέτηση του ευρωομολόγου

  Εναρμόνιση αμυντικών πολιτικών

Σε μία τέτοια περίπτωση, η 26η Οκτωβρίου (η «μικρή λύση») μπορεί να απορροφηθεί από την 9η Δεκεμβρίου και η έκτη δόση να μην απελευθερωθεί μέχρι τότε, ή μέχρι μία έκτακτη Σύνοδο που μπορεί να επιβληθεί από τη δυναμική των εξελίξεων.