Αρχίζει τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η επεξεργασία του Προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος περιλαμβάνει επιπλέον φόρους ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια μπορεί να αρχίσει το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011 και να ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 12 τα μεσάνυχτα. Η συζήτηση του απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους, θα συζητηθεί και φέτος ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 7,1% στα 53,301 δισ. ευρώ. Η αύξηση θα προέλθει από τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και την απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα, όπως το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας κ.ά.

Στα μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων το 2012 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο περιορισμός ή και η κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε συνδυασμό με αλλαγές στο φόρο περιουσίας, καθώς και η εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

 Αναλυτικά τα μέτρα που θα επιβαρύνουν 8,5 εκατ. φορολογούμενους

Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 29,1% ή 2,5 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης ή και κατάργησης πολλών φοροαπαλλαγών και της πλήρους εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ.

Οι φόροι στα ακίνητα θα δώσουν έσοδα 3,58 δισ. ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ εφέτος (+217,6%). Μέρος αυτής της μεγάλης διαφοράς οφείλεται στην καθυστέρηση είσπραξης του ΕΤΑΚ του 2009 και του ΦΑΠ 2010. Από το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί έσοδα 2,9 δισ. ευρώ το 2012.

Στον αντίποδα, οι φόροι εισοδήματος νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) θα μειωθούν κατά 22%, λόγω των σημαντικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20% για τη χρήση 2011.

Οι άμεσοι φόροι θα είναι αυξημένοι κατά 17,4% στα 24,213 δισ. ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι θα είναι κοντά στα εφετινά επίπεδα και προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 29,088 δισ. ευρώ.

 

in.gr