Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε χθες ότι η Ασία πρέπει να εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων για να αποφύγει την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Εάν και η Ασία είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα τα «εξωτερικά σοκ» λόγω της διαχείρισης της δικής της οικονομικής κρίσης την περίοδο 1997-1998, δεν είναι «άνοση» στα προβλήματα της ΕΕ, σημείωσε.

«Δεν νομίζω ότι η Ασία είναι κατ\’ ανάγκη ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ», από την Ευρώπη, είπε ο Νόντα, προσθέτοντας ότι μπορεί να «τα απορροφήσει».

«Με δεδομένες τις προσπάθειες να εφαρμοστεί μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική, η περιοχή γενικά απολαμβάνει ένα πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών και τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι σε υψηλά επίπεδα, έτσι έχει γίνει πιο ανθεκτική στα εξωτερικά σοκ», ανέφερε.

«Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αρνητικές συνέπειες εάν δεν μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα τείχος προστασίας έναντι της Ευρωπαϊκής κρίσης», πρόσθεσε.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες της Ασίας, ο Νόντα είπε ότι η στενότερη περιφερειακή οικονομική συνεργασία είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για να αντιμετωπιστούν πιθανές ακόμα πιο δυσμενείς εξελίξεις στην ΕΕ.

«Η Ιαπωνία ηγείται των συνομιλιών για το πώς να αποτρέπεται η κρίση και για την θέσπιση περαιτέρω μέτρων για την αποτροπή της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο. Πρέπει να τις ολοκληρώσουμε σύντομα και το πρότεινα στη σύνοδο των χωρών της ASEAN+3» (οι χώρες της Ένωσης των χωρών της Ασίας συν την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα), πρόσθεσε.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook