Τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα καταγράφει θριαμβευτική νίκη στις εκλογές της Ισπανίας, κατακτώντας απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Μαριάνο Ραχόι αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, εν μέσω της «λαίλαπας» της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία και την αγανάκτηση των πολιτών για τη λιτότητα στα ύψη. Εκλογικό «Βατερλό» για τους Σοσιαλιστές, που καταγράφουν το χειρότερο αποτέλεσμα στη μετά Φράνκο εποχή. Είσοδος στη νέα Βουλή των αριστερών Βάσκων.

Σύμφωνα με exit poll του RTVE, η δύναμη του Λαϊκού Κόμματος θα είναι μεταξύ 181-185 έδρες -για την αυτοδυναμία απαιτούνται 175 έδρες. Είναι αριθμός εδρών πιθανώς πρωτόγνωρος για τη συντηρητική πολιτική παράταξη (το 2.000 είχε 183 έδρες).

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) αναμένεται να συγκεντρώσει 115-119 έδρες στο ισπανικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της παράταξης μετά την μεταπολίτευση, που σηματοδότησε το 1975 ο θάνατος του Φράνκο.

Με καταμετρημένο το 8% του συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, το ποσοστό ψήφων του Λαϊκού Κόμματος υπερβαίνει το 39%, ενώ το αντίστοιχο των Σοσιαλιστών διαμορφώνεται γύρω στο 29%.

Οι Σοσιαλιστές «κατέβηκαν» στις κάλπες με υποψήφιο τον 60χρονο Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ανέλαβε μετά την αποχώρηση του Χοσέ Θαπατέρο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα οι 11 απο τις 17 περιοχές της Ισπανίας που απολαμβάνουν αυτονομίας, έχουν τοπική κυβέρνηση όπου πλειοψηφεί το Λαϊκό Κόμμα, όπως και στο ήμισυ των δήμων-κοινοτήτων.

Η κάμψη του εκλογικού ποσοστού των Σοσιαλιστών αποφέρει κέρδη στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των αριστερών Βάσκων (κόμμα Amaiur, προερχόμενο από το Μπατασούνα) που θα έχει 6 ή 7 έδρες στη νέα Βουλή, σύμφωνα με exit poll της TVE. Κέρδη αναμένει και η Izquierda Unida.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες φαίνεται πως θα είναι χαμηλότερη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2008. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες η προσέλευση έφθανε σε ποσοστό 57,63%, ενώ την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές ήταν 60,95%, σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της εφημερίδας El Pais.

Συνολικά 36 εκατομμύρια εκλογείς κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν με το σύστημα της αναλογικής 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές για τα τέσσερα επόμενα έτη. Τα εκλεγμένα σώματα θα συνεδριάσουν πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου και γύρω στις 20 του μήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


in.gr