Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση που φέρεται να έχουν καταθέσει οι τραπεζίτες μέσω του IIF για επιτόκιο (κουπόνι) 8% στα νέα -«κουρεμένα» κατά 50%- ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με τα υφιστάμενα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Δεν θα είχε νόημα να αποδεχθούμε μια τέτοια πρόταση. Ένα επιτόκιο τέτοιου ύψους ουσιαστικά θα ακύρωνε τα οφέλη από τις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου», λέει σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

«Ο στόχος είναι μέσω της ανταλλαγής ομολόγων να επιτύχουμε σημαντική εξοικονόμηση που το 2012 σε ταμειακή βάση θα φθάσει τα 5 δισ. ευρώ και σε δεδουλευμένη τα 3,5 δισ. ευρώ», σημειώνει.

Για το θέμα των τραπεζών, επισημαίνει πως η κεφαλαιακή στήριξη, με βάση τον πρόσφατο νόμο, εφόσον θα πρόκειται για χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα γίνεται με την
έκδοση κοινών μετοχών.

Ακόμα, αναφέρει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα αν δεν υπάρξουν προβλήματα στη συλλογή των φόρων και των ασφαλιστικών εσόδων.

Η πρόταση του IIF προβλέπει την ανταλλαγή με νέα ομόλογα, διάρκειας 22 ετών, στο 50% της ονομαστικής αξίας των παλαιών, κουπόνι (ετήσιο επιτόκιο) έως 8% και εγγύηση των νέων ομολόγων από τον EFSF με 30 δισ. ευρώ.

Το 8% που διεκδικεί το IIF εκτιμάται ότι είναι το σημείο εκκίνησης, ώστε μετά τις διαπραγματεύσεις να καταλήξει κοντά στο 6%. Ωστόσο και αυτό το επιτόκιο είναι υψηλό σε σχέση με το μέσο κουπόνι για τα υφιστάμενα ομόλογα που είναι κοντά στο 4,5%.

Το IIF επιμένει ώστε τα νέα ομόλογα να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο, καθώς το πρώτο προστατεύει τους ομολογιούχους από κάθε δυσμενή εξέλιξη (ένα νέο κούρεμα για παράδειγμα) στο μέλλον, σημείο στο οποίο φέρεται να διαφωνεί η κυβέρνηση.

Άλλο θέμα τριβής είναι η χρήση των 30 δισ. ευρώ από τον EFSF. Η κυβέρνηση προτείνει αντί να δοθούν τα 30 δισ. ευρώ από τον EFSF ως κίνητρα στους ιδιώτες (μάλλον με τη μορφή ομολόγων μηδενικού επιτοκίου «ΑΑΑ»), να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για να εξοφληθεί το υπόλοιπο ποσό που απομένει, ανάλογα με τις λήξεις.

Με αυτόν τρόπο το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 103+30 δισ. ευρώ, ενώ διαφορετικά μειώνεται κατά 100-30 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται έως τα τέλη Νοεμβρίου. Οι τελικές επιλογές προς τις τράπεζες για την ανταλλαγή το ομολόγων θα είναι λιγότερες από τις 4 που ήταν στο πρώτο PSI, και ενδεχομένως να περιοριστούν σε δύο.

Ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του 2011, ώστε η ανταλλαγή να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι και τόσο εύκολη, ενώ στο τραπέζι είναι πάντα το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού «κουρέματος», εφόσον το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι το επιθυμητό και οι όροι που θα προτείνουν οι τραπεζίτες στο τελικό σχέδιο πρότασης κριθούν ασύμφοροι.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook