Εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, η ανακάλυψη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, των εμβολίων και των αντιβιοτικών αποτέλεσαν επανάσταση για τη θεραπεία των ασθενών. Σήμερα δεν διαθέτουμε εμβόλια εναντίον όλων των λοιμωδών νοσημάτων. Όμως βρίσκονται εν εξελίξει έρευνες για εμβόλια κατά της δυσεντερίας, ελονοσίας, του δάγγειου πυρετού κ.ά.

Απαραίτητα εμβόλια
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκοσμίου Οργάνωσης Υγείας το μόνο υποχρεωτικό εμβόλιο γι' αυτούς που ταξιδεύουν σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής και Νότιας Αμερικής είναι του κίτρινου πυρετού. Άτομα που ταξιδεύουν σ' αυτές τις περιοχές πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ότι έχουν εμβολιαστεί για κίτρινο πυρετό. Αλλιώς κινδυνεύουν να έχουν προβλήματα κατά τη διέλευσή τους από διάφορες χώρες (έστω και transit) και όταν επιστρέψουν να μην τους επιτραπεί η είσοδος. Μερικές χώρες απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον κίτρινο πυρετό από όλους τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές που θεωρούνται "μολυσμένες" από κίτρινο πυρετό.

Το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού είναι ασφαλές και χορηγείται από ηλικίας 6 μηνών και άνω. Είναι αποτελεσματικά μετά από 10 μέρες και κρατάει 10 χρόνια. Το πιστοποιητικό γίνεται αποδεκτό 10 μέρες μετά από την ημερομηνία που έγινε ο εμβολιασμός.

Ειδικές προφυλάξεις

http://nursingcrib.com/wp-content/uploads/2011/10/Vaccination-Pregnant-Ladies.jpg?9d7bd4Άτομα που έχουν ευαισθησία σε αυγά ή προϊόντα που περιέχουν αυγά πρέπει να το αναφέρουν. Σε περίπτωση που δεν επιτρέπεται η διενέργεια του εμβολίου θα τους χορηγηθεί επιστολή ότι αντενδείκνυται ο εμβολιασμός. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου και οι κίνδυνοι από αυτό πρέπει να αξιολογηθούν για κάθε περίπτωση χωριστά. Σε εγκυμονούσες γυναίκες αποφεύγουμε τον εμβολιασμό (όπως συμβαίνει και με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο που περιέχει ζωντανό ιό).

Εν τούτοις αν δεν μπορεί να αποφύγει η εγκυμονούσα γυναίκα το ταξίδι ο κίνδυνος να νοσήσει από κίτρινο πυρετό θεωρείται πιο σοβαρός από τον θεωρητικό κίνδυνο για το έμβρυο από το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού. Έτσι μετά από αξιολόγηση το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού μπορεί να επιτραπεί μετά από τον 6ο μήνα της κύησης για περιοχές αποδεδειγμένου κινδύνου. Ο ίδιος θεωρητικός κίνδυνος υπάρχει και για όλα τα άτομα με ανοσοκαταστολή ή ανοσοανεπάρκεια (Λευχαιμία, Λεμφώματα και άλλα κακοήθη νοσήματα), ασθενείς σε χημειοθεραπεία για καρκίνο ή ακτινοθεραπεία κ.α.

Άλλα εμβόλια (Εκτός του κίτρινου Πυρετού)
Ο εμβολιασμός για τη Χολέρα δεν είναι υποχρεωτικός. Έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικός. Η προστασία που παρέχει είναι ελλιπής και μικρής διάρκειας.

Τα συνήθη εμβόλια ρουτίνας, που γίνονται σ' όλο τον κόσμο, είναι: διφθερίτιδας, τέτανου, κοκίτη DTP, ηπατίτιδας Β (HBV), ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας ΜΜR, πολιομυελίτιδας.

Ο σύγχρονος ταξιδευτής, εκτός των εμβολίων ρουτίνας, θα ήταν φρόνιμο να κάνει και το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α, γιατί η συγκεκριμένη ιογενής λοίμωξη ενδημεί σε όλες σχεδόν τις χώρες, ιδιαίτερα όμως στις αναπτυσσόμενες και σε εκείνες όπου η ποιότητα του πόσιμου νερού δεν ελέγχεται επαρκώς.

O ιός HAV μεταδίδεται συνήθως από την κατάποση τροφίμων ή νερού, μολυσμένων από κόπρανα πασχόντων. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των σωματιδίων του ιού απελευθερώνεται στα κόπρανα κατά το χρονικό διάστημα επώασης της νόσου, τα μολυσμένα άτομα μπορεί να μεταδώσουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν, σε άλλα άτομα, πριν καν αντιληφθούν τα συμπτώματα. Η μόλυνση του πόσιμου νερού από κόπρανα πασχόντων είναι συχνή σε περιοχές στις οποίες τα αποχετευτικά δίκτυα είναι ανεπαρκή ή ανύπαρκτα. Μελετώντας τις επιδημίες της ηπατίτιδας Α, έγινε δυνατή η ανεύρεση των αιτιών, όχι μόνο στο πόσιμο νερό, αλλά και στα λαχανικά, στα φρούτα και σε άλλα ωμά τρόφιμα που έχουν πλυθεί με μολυσμένο νερό πριν την κατανάλωσή τους. Τα θαλασσινά που συλλέγονται από νερά μολυσμένα από υπονόμους, ευθύνονται επίσης για τακτικές επιδημίες της λοίμωξης. Τα ωμά κυδώνια είναι συνήθως υπεύθυνα, αλλά βρέθηκε επίσης σύνδεση μεταξύ της ηπατίτιδας Α και των στρειδιών, των κοχυλιών, των μυδιών, ακόμη και μετά την παρασκευή τους στον ατμό, ο οποίος δεν επαρκεί για την αδρανοποίηση του ιού.

http://findmeacure.com/wp-content/uploads/2011/05/hepatitisA_e2.jpg

Ο σύγχρονος ταξιδευτής βρίσκεται μπροστά στο πρόβλημα της ηπατίτιδας Α 40 φορές πιο συχνά απ' ό,τι με το πρόβλημα του τυφοειδούς πυρετού και 80 φορές πιο συχνά απ' ό,τι με το πρόβλημα της χολέρας. Η ιδανική πρόληψη είναι ο συνδυασμός αποφυγής λήψης τροφών αμφιβόλου υγιεινής και χρησιμοποίησης οπωσδήποτε του εμβολίου. Η χρήση του διπλού εμβολίου έναντι των ιών Α και Β της ηπατίτιδας είναι ιδανική για τον ταξιδευτή που προγραμματίζει σωστά, πολύ πριν την αναχώρησή του. Το Twinrix (720 ELU/20 mg) σε τρεις δόσεις (μέρα 0, 7η και 21η), παρέχει προστασία έναντι του ιού Β κατά 82%, αμέσως μετά την 3η δόση και έναντι του ιού Α 100% προστασία μία βδομάδα μετά την 3η δόση. Μια 4η δόση σε 12 μήνες εξασφαλίζει μακροχρόνια προφύλαξη.

Για τους ταξιδευτές που δεν έχουν το χρόνο προγραμματισμού, συνιστάται πριν το ταξίδι τους μια δόση Havrix (1440 ELU) έναντι του ιού Α (σ' αυτή την περίπτωση, αναμνηστική δόση δεν χρειάζεται).