Την πρόταση της Κομισιόν για αυξημένη εποπτεία των προϋπολογισμών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης πρόκειται να παρουσιάζει την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενώσης Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Επιπλέον, την ίδια ημέρα θα δημοσιοποιηθεί έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τα οφέλη που θα είχε η υιοθέτηση της πρόταση για το ευρωομόλογο, ως απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Βάσει της πρότασης για αυξημένη εποπτεία των προϋπολογισμών, οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση. Η εισήγηση περιλαμβάνει την πρόβλεψη για άμεση εφαρμογή του σχεδίου αυτού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, που επικαλείται πηγές στις Βρυξέλλες, το σχέδιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για αποστολή αξιωματούχων της Κομισιόν στις χώρες – μέλη, προκειμένου να ελέγξουν εκ του σύνεγγυς τα στοιχεία. Οι επόπτες θα έχουν δικαίωμα να απευθυνθούν στα εθνικά κοινοβούλια για να εξηγήσουν τις απόψεις της Κομισιόν. Εφόσον κριθεί αναγκαίο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγείται τροποποιήσεις στους προϋπολογισμούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων Financial Times και The Guardian, την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν έκθεση για το ευρωομόλογο, ως απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην έκθεση της Κομισιόν το ευρωομόλογο αναφέρεται ως «ομόλογο για τη σταθερότητα».

Η «Μεγάλη Λύση»

Όπως επισημαίνει Το Βήμα της Κυριακής, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τη μετάδοση και μεγέθυνση της κρίσης χρέους, επαναφέρουν το ζήτημα της «Μεγάλης Λύσης», η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ενδέχεται να περιέχει:

Αυξημένες εξουσίες των Βρυξελλών στη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών
Δυναμική ενεργοποίηση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων
Ταχύτερη ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ESM
Θεσμοθέτηση του ευρωομολόγου
Εναρμόνιση αμυντικών πολιτικών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook