Έβαλαν γάντια. Πήραν πήραν σακούλες για να μαζέψουν τα σκουπίδια, αλλά κυρίως είχαν εφοδιαστεί με όρεξη και διάθεση.

Έτσι, μέσα σε λίγη ώρα ο κόλπος του Δερματα, στην παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου ήταν και πάλι καθαρός.

Οι minoistas προσέθεσαν μία ακόμη περιβαλλοντική δράση στο ενεργητικό τους με στόχο αφενός τον καθαρισμό του κόλπου του Δερματά αλλά και την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

“Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόλπος του Δερματά εδώ και χρόνια είναι γνωστή σε όλους όσοι κάνουν την βόλτα τους στην παραλιακή λεωφόρο.

Παλαιότερα υπήρχε μία μελέτη να γίνει αγκυροβόλιο μικρών και μεγάλων σκαφών αναψυχής που δεν ξέρει κανένας αν θα ευνοούσε την πόλη μας ή όχι. Άλλοι ήταν της άποψης ότι η πόλη μας θα άνοιγε την αγκαλιά της στον τουρισμό στους λάτρεις των σκαφών αναψυχής με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της πόλης μας. Άλλοι πάλι ότι θα άλλαζε δραματικά την εικόνα της ιστορικότητας του κόλπου Δερματά με τα μπαζώματα μέσα στην θάλασσα μιας και το όλο project δεν ήταν καθόλου μικρό σε έκταση. Όπως και να έχει όμως, ούτε με τον ένα τρόπο αλλά ούτε και με τον άλλο, της πλήρους αδιαφορίας, ξαναβρήκε ο κόλπος τα υγιή στοιχεία του” επεσήμαναν μέλη των minoistas.

Οι minoistas που συστάθηκαν πριν από μερικούς μήνες και έχουν ήδη πλούσια δράση, επεσήμαναν ότι για την καθαριότητα της πόλης, κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι δημότες και οι δημοτική αρχή. Οι δημότες γιατί πρέπει να σταματήσουν να τη ρυπαίνουν και η τοπική αρχή διότι θα πρέπει να υλοποιήσει ένα καλύτερο πρόγραμμα καθαρισμού.

Εξάλλου, σκοπός της συγκεκριμένης κίνησης των μινοίστας είναι να οδηγήσουν μικρούς και μεγάλους στην σκέψη του ενεργού πολίτη που τον ενδιαφέρει να συμμετέχει στα κοινά, και να ζει μέσα σε μια πόλη καθαρή και οργανωμένη.

“Δεν λέμε ότι δεν έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν από τον Δήμο Ηρακλείου προς το καλύτερο, όμως δυστυχώς ο ιστορικός κόλπος του Δερματά συνεχίζει να αναδύει τις γνωστές μυρωδιές λόγω της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής με το να μην υπάρχει σύνδεση των λυμάτων της ευρύτερης περιοχής με τον βιολογικό καθαρισμό αλλά και λόγω της ασυνειδησίας μέρους συμπολιτών μας με το να έχουν συνδέσει τις αποχετεύσεις τους στον αγωγό ομβρίων.

Τα δε σκουπίδια που συγκεντρώνονται κατά καιρούς στο μικρό κολπίσκο δεν τα … φέρνει μόνη της η θάλασσα. Κάποιος τα έχει πετάξει και η θάλασσα με το πρώτο βοριαδάκι μας τα επιστρέφει απλόχερα για να μας υπενθυμίζει πόσο αγαπάμε την πόλη μας! Ώρες και στιγμές λες και δεν ζούμε στην ίδια πόλη με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πράττουμε πολλοί” τόνισαν για την κατάσταση στον κόλπο του Δερματά αλλά και για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας.

crete2day

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook