Μήνυμα προς τις ελληνικές αρχές να «τρέξουν» άμεσα τα θέματα κρουαζιέρας, ώστε να ανταποκριθούν στο κάλεσμα που τους έχει γίνει στέλνει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στο κόσμο η Royal Caribbean Cruises Ltd.

Ο αντιπρόεδρος της RCCL John Tercek υπεύθυνος για την εμπορική ανάπτυξη του ομίλου κατέθεσε προς τα αρμόδια υπουργεία ένα σχέδιο πλήρους ανάπτυξης του τομέα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Ηρακλείου. 

Με επιστολή του κατέθεσε το ενδιαφέρον του ομίλου για το λιμάνι και τις υποδομές κρουαζιέρας, μια επένδυση που απαιτεί ένα κεφάλαιο τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, για υποδομές υποδοχής κρουαζιερόπλοιων και ανέγερση ξενοδοχείου, το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί εφόσον το project επεκταθεί και σε άλλες ανωδομές.

Για να τρέξουν τα επενδυτικά προγράμματα όμως χρειάζεται να απλοποιηθούν οι διαδικασίες στη χώρα μας, και ειδικά στο θέμα της κατάργησης της υποχρέωσης υπογραφής σύμβασης για τα κρουαζιερόπλοια με σημαίες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα ελληνικά λιμάνια σαν βάσεις, αλλά και την εφαρμογή του fast truck για τις επενδύσεις στα λιμάνια.

Η RCCL σημειώνει ότι εφόσον το λιμάνι του Ηρακλείου και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούν να «τρέξουν» αυτόνομα τα επενδυτικά αυτά έργα, έχει τη διάθεση να συνεισφέρει σαν σύμβουλος.

Ενδιαφέρεται έντονα όμως και για την περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την εμπλοκή της σαν επενδυτής. Σύμφωνα με την πρόταση της εταιρείας υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί και δεύτερος προβλήτας που να φιλοξενεί μεγάλα κρουαζιερόπλοια αξίας περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι για να υπάρξει πλήρης επιστροφή του κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων λειτουργίας ανέρχονται σε 4 εκατ. ευρώ το χρόνο για περίοδο 15 ετών.

Όπως σημειώνει ο κ. Tercek «Με την άνοδο της κρουαζιέρας με τις υπάρχουσες υποδομές και τις νέες εγκαταστάσεις το λιμάνι του Ηρακλείου θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται δύο μεγάλα πλοία 2.500 επιβατών το καθένα καθημερινά για μια περίοδο 32 εβδομάδων.

Τα πλοία αυτά θα ξεκινούν από τα λιμάνια της Ιταλίας ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη και για ένα κρουαζιερόπλοιο που θα κάνει homeport από το λιμάνι του Ηρακλείου τα Σαββατοκύριακα».

Η κίνηση αυτή μεταφράζεται σε 850.000 επιβάτες κρουαζιέρας ετησίως Στην πρόβλεψή του ο αντιπρόεδρος της RCCL αναφέρει ότι θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια για να ανέλθει σταθερά η κίνηση επιβατών σε αυτά τα επίπεδα. Με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς η RCCL υπολογίζει ότι με αυτή τη κίνηση τα έσοδα του λιμανιού από τα κρουαζιερόπλοια θα ανέρχονται σε 3,4 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για την υποστήριξη του έργου, τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί η κίνηση σε υψηλά επίπεδα μπορούν αν πραγματοποιηθούν περαιτέρω επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την κατασκευή ξενοδοχείου 4* και 100 δωματίων με συνεδριακό κέντρο 1.000 τ.μ. και ένα καζίνο 1.000 τ.μ. καθώς και ένα εμπορικό κέντρο με εστιατόρια συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ..

Οι επενδύσεις αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το κεφάλαιό τους και παράλληλα να ενισχύσουν την επένδυση σε υποδομές κρουαζιέρας μέχρι να σταθεροποιηθεί η κίνηση επιβατών.

Με την προϋπόθεση ότι οι εκτάσεις δεν θα στοιχίσουν τίποτα στην επένδυση, το σύνολο των κεφαλαίων για τις προαναφερόμενες κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ.
Επίσης ο όμιλος να διερευνήσει τις δυνατότητες διαμόρφωσης μαρίνας για 120 yacht. Όπως υπογραμμίζει όμως το ελληνικό φορολογικό σύστημα είναι εχθρικό απέναντι στους ιδιοκτήτες σκαφών, και για τον λόγο αυτό η RCCL θα πρέπει να συζητήσει με τη κεντρική κυβέρνηση την πιθανή προσαρμογή της φορολογίας που «τιμωρεί» τους ιδιοκτήτες σκαφών, ώστε να έχει λόγο ύπαρξης η συγκεκριμένη επένδυση.

Μάρκετινγκ

Οι επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου, σύμφωνα με την RCCL θα χρειαστεί να υποστηριχθούν από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καμπάνια προώθησης του λιμανιού του Ηρακλείου, ώστε να πεισθούν τα διεθνή ταξιωτικά πρακτορεία, οι πελάτες τους, αλλά και σχεδιαστές των πλάνων ταξιδίων των εταιρειών κρουαζιέρας να αποστείλουν μεγαλύτερα και περισσότερα πλοία στο λιμάνι του Ηρακλείου.

O ΟΛΗ

Το Λιμάνι του Ηρακλείου λειτουργεί τα τελευταία χρόνια (από το 2002) και ως Home Port, σε συνεργασία με το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», στην εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων και είναι το δεύτερο λιμάνι της χώρας μετά τον Πειραιά που προσφέρει υπηρεσίες ως λιμάνι αρχής και τέλους κρουαζιέρας.

Επίσης, είναι το μοναδικό λιμάνι στην Ελλάδα που σε συνεργασία με τις αρχές του αεροδρομίου διενεργεί το Check-in, Check-out των επιβατών στον Νέο Επιβατικό Σταθμό, προσφέροντας τη δυνατότητα στους διερχόμενους επιβάτες να αξιοποιήσουν τον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο.

Η απόδοση της επένδυσης

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Royal Caribbean Cruises θα χρειαστούν περίπου επτά με οκτώ χρόνια ώστε η συνολική επένδυση να αρχίσει να αποδίδει.

Αυτό μπορεί να μειώσει τα έσοδα του Οργανισμού για κάποια χρόνια, και ο όμιλος προτείνει μια λογική όπως την χαρακτηρίζει «φόρμουλα» που θα εξασφαλίσει αυξανόμενα έσοδα για το Ηράκλειο με το πέρασμα των ετών. Για τους λόγους αυτούς η RCCL προτείνει παραχώρηση διάρκειας 30 ετών και option για ανανέωση της σύμβασης για ακόμα 30 χρόνια σε ότι αφορά τη διαχείριση της βάσης κρουαζιέρας.

Στην παραχώρηση θα περιλαμβάνεται το δικαίωμα ανάπτυξης και επέκτασης των υποδομών κρουαζιέρας. Η συμφωνία παραχώρησης θα πρέπει να υποερψηφιστεί στη Βουλή ώστε να αποφευχθούν πιθανές μετέπειτα διαφορές με μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις. Θα υπάρχει μια προτίμηση, (όχι αποκλειστικότητα) στη χρήση του νέου προβλήτα για τα πλοία του ομίλου της RCCL πραγματοποιώντας κρατήσεις για συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας 18 μήνες πριν.

Επίσης σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος θα χρειαστεί από την κυβέρνηση θα δοθούν μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις που θα υποστηρίξουν την επένδυση, όπως είναι καμία φορολογική επιβάρυνση για την εταιρεία ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στην RCCL και τον ΟΛΗ για περίοδο 10 ετών. Από την πλευρά του ο ΟΛΗ θα κερδίζει 0,5 ευρώ ανά επιβάτη τα πρώτα έξι χρόνια, ενώ στη συνέχεια το ποσό αυτό θα διαμορφωθεί στο ένα ευρώ ανά επιβάτη.

Επίσης από την ανάπτυξη των υποδομών στο παραλιακό μέτωπο ο ΟΛΗ/το κράτος θα εισπράττει το 0,5% των εσόδων για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριοποίησης, ποσοστό που θα αυξάνεται κατά 0,5% κάθε πέντε χρόνια μέχρι να φτάσει το 3% επί του συνόλου των εσόδων.

 

Naftemporiki.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook