Τη σαφή δέσμευση του Υπουργείου για τον ακριβή χρόνο παράδοσης όλων των εκπαιδευτικών βιβλίων στα σχολεία σε όλη τη χώρα ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου

Ειδικότερα, στο έγγραφό του σημειώνει ότι

«χωρίς βιβλία συνεχίζουν να είναι οι μαθητές σε όλη τη χώρα,  παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι τα βιβλία θα βρίσκονταν στα σχολεία και στα χέρια των μαθητών έως τα μέσα Νοεμβρίου». Αναφέρει δε ότι «δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές  εξακολουθούν   να αναγκάζονται  να κάνουν μάθημα και να διαβάζουν από φωτοτυπίες και CD»

και πως

«επισήμως η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε φέτος στο σύστημα εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων αποδίδεται σε έλλειψη χαρτιού, έπειτα από νομικές περιπέτειες που είχαν δύο διαγωνισμοί για την προμήθειά του».

Και συμπληρώνει ότι «όπως επιβεβαίωναν έμπειρα στελέχη του Οργανισμού Σχολικών Βιβλίων,  μέχρι τον Νοέμβριο θα είχαν  ολοκληρωθεί  όλοι οι σχολικοί τίτλοι» και ότι «παρόλα αυτά, οι ελλείψεις αγγίζουν το 40 με 45 % πανελλαδικώς ενώ δεν έχουν φθάσει ακόμη σε σχολεία βιβλία μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο (Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης)».

Παράλληλα, σημειώνει ότι

«από 1ης Ιανουαρίου 2012 ο Οργανισμός Σχολικών Βιβλίων παύει να υφίσταται και αντικαθίσταται από το Ινστιτούτο «Διόφαντος», γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα καθώς δεν προβλέπει τη διαδικασία ενοικίασης αποθηκών, μεταφορέων κ.λπ. για τη φετινή χρονιά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ασχοληθεί με τις ελλείψεις».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «το μόνο που έχει δρομολογήσει είναι η έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια χάρτου εκτύπωσης των βιβλίων της επόμενης σχολικής χρονιάς και συνεπώς όλες οι αποστολές που θα έχουν καθυστερήσει θα βρεθούν στον αέρα», ενώ

«η μεγάλη πιθανότητα να μην έχουν φθάσει όλα τα βιβλία στα σχολεία ως τα Χριστούγεννα προκαλεί σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς  έντονη ανησυχία και σε αρκετές περιπτώσεις οργή για τον εμπαιγμό που δέχονται από το Υπουργείο» και ότι «η παντελής αδυναμία του  Υπουργείου να συντονίζει τη διαδικασία και η ελλιπής προετοιμασία του δεν έχει  τέλος  και δυστυχώς  δίνει την εικόνα τριτοκοσμικής χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά διευκρινήσεις από την αρμόδια Υπουργό «για ποιους ακριβώς λόγους συνεχίζεται η  τεράστια καθυστέρηση στην παράδοση των σχολικών βιβλίων», καθώς και «πότε ακριβώς θα είναι όλα τα εκπαιδευτικά βιβλία στα σχολεία και πότε θα έχουν μοιραστεί όλα στους μαθητές σε όλη τη χώρα».

Ακόμη, ερωτά εάν «έχει προβλεφθεί ποιος θα αναλάβει τη διανομή των βιβλίων μετά την 31η Δεκεμβρίου 2011 οπότε και καταργείται ο ΟΣΒ», όπως και εάν «αντιλαμβάνεται το Υπουργείο την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που προκαλεί στις σχολικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα».

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook