Εικόνα έντονης αναταραχής υπάρχει στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων την Δευτέρα, καθώς η κρίση χρέους χτυπά πλέον την «καρδιά» της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της και αρνείται τη διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ, ώστε να τυπώσει χρήμα και να σταματήσει τη ραγδαία επέκτασης της κρίσης που απειλεί ευθέως το μέλλον του ευρώ.

Οι ανησυχίες των επενδυτών εντάθηκαν μετά την προειδοποίηση της Moody\’s για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους δανεισμού της χώρας, αλλά και την ασυμφωνία που παρατηρείται στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τις περικοπές στον προϋπολογισμό, η πορεία των οποίων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση την αμερικανική οικονομία.

Έντονη ανησυχία προκάλεσαν και όσα αναφέρονται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες «συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους» πέραν της Ελλάδας. Το υπουργείο επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου.

Οι αποδόσεις των γαλλικών, ισπανικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, όπως και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ανήλθε μέχρι το 3,53% και το spread με τα γερμανικά ομόλογα στις 170 μονάδες βάσης (+20).

Στην Ισπανία, το spread διευρύνθηκε στις 470 μονάδες (+25) και στο Βέλγιο στις 296 (+14). Χαμηλότερα κινείται και το ευρώ, που διολίσθησε χαμηλότερα κατά 0,60% σε 1,3442 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε πέσει μέχρι τα 1,3429.

Στπν αντίποδα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε κατά 0,08% στο 1,89%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές της αγοράς η ΕΚΤ δεν έχει κάνει σήμερα την εμφάνιση της στην αγορά.

Η κρίση χρέους χτύπησε και τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπου η απόδοση στα 5ετή ομόλογα «ΑΑΑ» ξεπέρασε και τα υψηλά του 2009.

Τα ευρωχρηματιστήρια σημειώνουν απώλειες, άνω του 2% κατά μέσο όρο, επεκτείοντας τις απώλειςς των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Στην Ισπανία, το χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 2,29%, στην Ιταλία κατά 3,26% και στη Γαλλία κατά 2,70%.

Θα γλιτώσει η Γερμανία;

Προς το παρόν, οι εκροές κεφαλαίων από την περιφέρεια του ευρώ κατευθύνονται στα «ασφαλή» γερμανικά ομόλογα. Όμως, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να υποστεί ευθύ πλήγμα και η γερμανική οικονομία.

Την περασμένη εβδομάδα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων να μην υποχωρούν όταν αυξάνονται οι αποδόσεις όλων των άλλων ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook