Μειωμένες κατά τουλάχιστον 50% θα είναι οι νέες τιμές απορρόφησης του παραγόμενου από φωτοβολταϊκά ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο από το νέο έτος, ενώ μειώσεις της τάξης του 15% θα ισχύσουν και στη Γερμανία, μετά από σχετικές αποφάσεις των κυβερνήσεων, σε μια προσπάθεια μείωσης των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών επιπτώσεων.

Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι μεγαλύτερες μειώσεις στις ταρίφες αφορούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, με έμφαση στα μικρότερα έργα (<250kW) και κυρίως αυτά που αφορούν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (<50kW), για τα οποία η μειώση ξεπερνά το 51% και θα ισχύσει από τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ η συνολική εφαρμογή των νέων τιμών θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2012.

Οι νέες ταρίφες θα κυμανθούν από 8,5 – 21 p/kWh και θα αφορούν μόνο τις μελλοντικές εγκαταστάσεις ενώ για τα υφιστάμενα έργα θα ισχύουν οι παλιές ταρίφες, για τα επόμενα 25 χρόνια.

«Η κατακόρυφη πτώση του κόστους των φωτοβολταϊκών σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να μείνουμε εντός του προϋπολογισμού και να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του συνολικού συστήματων των FITs», υποστηρίζει ο υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Greg Barker.

Ο Barker παραδέχεται ότι οι μειώσεις στα τιμολόγια θα αποτελέσουν «μεγάλη πρόσκληση για πολλές επιχειρήσεις» αλλά τονίζει ότι δεν θα αποτελέσουν σημαντική έκπληξη, δεδομένης της σημαντικής μείωσης που έχουν δει στα κέρδη τους οι βιομηχανίες του χώρου κατά τον περασμένο χρόνο.

Παράλληλα, ο Barker σε ομιλία του εξήγησε ότι χωρίς μείωση των επιδοτήσεων, οι καταναλωτές από το 2014-2015 κι έπειτα θα πλήρωναν £ 980 εκατ. ετησίως μέσω των λογαριασμών ρεύματος ενώ με τη μείωση των επιδοτήσεων αυτό το ποσό θα φτάσει τις £ 250-280 εκατ. ετησίως, οδηγώντας σε ετήσια εξοικονόμηση £ 700 εκατ..

Πάντως, από την πλευρά της η βιομηχανία κάνει λόγο για τεράστιο πλήγμα με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τον κλάδο.

«Θα ανατραπεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη εγχώρια βιομηχανία σε μια εποχή περικοπών θέσεων εργασίας και λιτότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jeremy Leggett από την Solar Century μιλώντας στο REUTERS, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να προκληθούν πτωχεύσεις και στην υπόλοιπη βιομηχανία.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook