Ο Μάριο Μόντι συναντάται την Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι με συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση, σημειώνουν ιταλοί αναλυτές.

Η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο αναφέρει ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα επιμείνει στην προώθηση των ευρωομολόγων. «Κατά την άποψη του Μόντι, η λύση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει την δημοσιονομική πειθαρχία των διαφόρων χωρών- μελών και θα αφαιρούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βάρος να τροφοδοτεί με ρευστό τις αγορές που διέρχονται κρίση», εκτιμά η εφημερίδα.

«Δεν θα πάω στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο με το καπέλο του επαίτη στο χέρι, θα έχω συγκεκριμένες προτάσεις και για να προσφέρω την συμβολή μου ώστε να σωθεί το ευρώ», φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός.

Τα ευρωομόλογα θεωρούνται από τον ίδιο ένα αποτελεσματικό μέσο για μια πραγματική, ενιαία, ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

Για να πείσει την γερμανίδα καγκελάριο \’Αγγελα Μέρκελ, ο Μόντι, σύμφωνα με τους Ιταλούς αναλυτές, θα της προτείνει να αναλάβει το Βερολίνο την ηγεσία του νέου ινστιτούτου που εάν η προσπάθεια ευοδωθεί θα εκδίδει τα ευρωομόλογα.

Παράλληλα, αναμένεται να στηρίξει τη γερμανική θέση κατά την οποία «ο ρόλος και η αποστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν πρέπει να αλλάξουν, δεν πρέπει δηλαδή να επιλεγεί η οδός του συνεχούς δανεισμού σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία της χώρας του, ο Μάριο Μόντι εκτιμάται ότι θα διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι η Ιταλία πρόκειται να εγκρίνει νέα οικονομικά μέτρα ύψους έως και 25 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες. Σε ό,τι αφορά τις βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- συνταξιοδοτικό και εργασιακό– ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα δεσμευθεί ότι πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο Ιανουάριο.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook