Το 1,5 δισ. ευρώ αγγίζει το «μαύρο» χρήμα που διακινήθηκε φέτος στον τουρισμό σε παράνομα ενοικιαζόμενα καταλύματα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Το ΞΕΕ κάνει μάλιστα λόγο για απόκλιση περίπου 7%, μεταξύ της αύξησης 10% στις συναλλαγματικές εισπράξεις που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος (Ιαν. – Αυγ. 2011) και της αύξησης 3,2% του εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο που παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, Γ. Τσακίρης, σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης εξοχικών κατοικιών προς ενοικίαση, από ιδιώτες σε τουρίστες, χωρίς να δηλώνεται εισόδημα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Με βάση εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου μάλιστα, υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 έως 50.000 σπίτια ενοικιάζονται στην Ελλάδα μέσα από σελίδες σε ηλεκτρονικά sites.
Ο κύριος Τσακίρης έκανε μάλιστα λόγο και για κύμα λουκέτων σε ξενοδοχεία πόλεων, αλλά και σε προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΞΕΕ, παρά τη σημαντική άνοδο στα έσοδα από τις αφίξεις ξένων τουριστών, η πτώση του εσωτερικού τουρισμού έχει πλήξει πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει τουλάχιστον 80 μονάδες δυναμικότητας έως και 2 χιλιάδων κλινών.

Όπως ανάφερε ο κ. Τσακίρης, πέραν την Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που καταγράφουν σημαντική πτώση τα έσοδα από την πτώση του εσωτερικού τουρισμού επλήγησαν προορισμοί σε Μακεδονία Θράκη την Ήπειρο τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook