Να "χώνουν" στη φυλακή τουλάχιστον έναν μεγαλοφειλέτη κάθε μέρα –με προτίμηση σε ηχηρά ονόματα της πιάτσας- για παραδειγματισμό αλλά και για να εισπράξει το δημόσιο άμεσα έσοδα, έχουν βάλει πλέον στόχο οι εισαγγελείς της χώρας!

Μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες πέρασαν τη νύχτα τους στο κρατητήριο  μόδιστροι και κομμωτές, βιομήχανοι και μεγαλέμποροι από Αθήνα-Θεσσαλονίκη-επαρχία, ακόμα και καναλάρχες, επειδή "φιγουράρουν" στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών για απλήρωτα χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προς το δημόσιο.

Τι κάνουν οι περισσότεροι για να κερδίσουν την ελευθερία τους –προσωρινά τουλάχιστον; Αναγκάζονται και πληρώνουν ένα μεγάλο μέρος της οφειλής τους, όσο τουλάχιστον το δικαστήριο κρίνει ότι μπορούν. Αν πείσουν πως είναι «φτωχοί» ή έχουν την προστασία του άρθρου 99 όμως, αφήνονται ελεύθεροι, καθώς στόχος του μέτρου είναι να πληρώσουν και όχι να τους ...ταϊζει το κράτος.

Στο στόχαστρο μπήκαν ήδη άμεσα περί τους 50 μεγαλοφειλέτες, ενώ σειρά παίρνουν ήδη άλλοι 300 περίπου. Ο οικονομικός εισαγγελέας έχει κάνει «σπίτι του» το  γραφείο του στο ΣΔΟΕ και ξεψαχνίζει 1800 οφειλέτες που τους έχει στοχοποιήσει για χρέη από ΦΠΑ ύψους 75.000 ευρώ και άνω. Για να κερδίσουν την ελευθερία τους όλοι αυτοί, βάζουν το χέρι στην τσέπη ή ψάχνουν δεξιά-αριστερά για να βρουν και να καλύψουν μεγάλο μέρος της οφειλής τους, την οποία όμως διαφορετικά δεν σκόπευαν να πληρώσουν. Οι περισσότεροι, αφού γεύθηκαν την «γλύκα» της συλλήψεως και του κρατητήριου, αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά προσωρινά μόνον, ώστε να τακτοποιήσουν τα υπόλοιπα χρέη τους.

"Κρατούμενοι πολυτελείας"

Ο αριθμός των ... κρατουμένων "πολυτελείας" αυξάνεται και αναμένεται να πολλαπλασιαστεί πολύ σύντομα με στόχο να εισπραχθούν με τον τρόπο αυτό έως και 1 δισεκατομμύριo ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, από όσους χρωστούν πολλά αλλά δεν πληρώνουν τίποτα στο κράτος.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και επιχειρηματίες του Τύπου, αλλά και άνθρωποι του χώρου των θεαμάτων. Πρώτη προτεραιότητα δίδεται στη σύλληψη όσων έχουν «παντελονιάσει» ΦΠΑ, δηλώνοντας πως τον έχουν εισπράξει αλλά χωρίς να τον αποδώσουν στο δημόσιο. Τα χρέη του καθενός από ΦΠΑ ανέρχονται σε 1,5-2 εκατομμύρια ευρω κατά μέσο όρο  (και τα συνολικά χρέη τους ξεπερνούν το δισεκατομμύριο) και θα κληθούν να καταβάλλουν άμεσα από 200.000-500.000 ευρώ ο καθένας (περίπου 15%-25% της οφειλής) βάζοντας σε δόσεις τα υπόλοιπα.

 Ανάλογη είναι η αντιμετώπιση όμως και για άλλους αποδιδόμενους φόρους, όπως ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών που παρακρατούν εταιρίες από τους εργαζομένους τους, χωρίς να το δίνουν στο Κράτος.

 «Στα όπλα» ΕΛΑΣ, ΣΔΟΕ και ...λιμενικό!

Την καταδίωξη και τις συλλήψεις έχουν αναλάβει η Οικονομική Αστυνομία , το ΣΔΟΕ, αλλά επίσης το κάθε αστυνομικό τμήμα της χώρας και, λίαν συντόμως, το λιμενικό σώμα –κυρίως για περιπτώσεις «σκαφάτων» που δηλώνουν παρανόμως σαν επαγγελματικά τα "γιώτα-χι" κότερά τους.

Την  κατάσταση έχουν πάρει στα χέρια τους οι εισαγγελείς, καθώς τα νήματα κινούν οι νέος οικονομικός εισαγγελέας κύριος Νικόλαος Παντελής και ο πρώην δικαστικός και νυν ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, κύριος Ιωάννης Διώτης.

Ακολουθώντας τις εντολές του οικονομικού εισαγγελέα (και αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου) κ.Ν.Παντελή, οι εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας διαβάζουν τη λίστα των μεγαλοφειλετών και δίνουν εντολές για να κυνηγήσουν όσους εξ αυτών κινούνται στα χωροταξικά όρια ευθύνης τους.

"Ξενοκοιμούνται" οι μεγαολοφειλέτες

Το μέτρο των συλλήψεων φαίνεται πως αποδίδει προς το παρόν, αφού αναγκάζει πολλούς μεγαλόσχημους ή να ξενοκοιμούνται (για να μην τουςς συλλάβουν) ή να πληρώσουν άμεσα το 15%-25% του σωρευμένου χρέους τους για να βγουν από τα κρατητήρια και να κοιμηθούν ξανά σπί τους.

Το μέτρο «ευαισθητοποιεί» και όσους δεν πήραν ακόμα ειδοποίηση από την εφορία αλλά βλέπουν πως θα έρθει και η σειρά τους, να πάνε να πληρώσουν μόνοι τους, για να αποφύγουν τη δημόσια διαπόμπευση.

Έτσι, προ ημερών συνελήφθη κρεατέμπορος στο Άστρος Κυνουρίας που χρωστούσε 511.000 ΦΠΑ. Αφού πέρασε τη μέρα του στο κρατητήριο και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που επικαλέστηκε στο δικαστήριο, δεν αφέθηκε ελεύθερος παρά μόνο αφού τελικά βρήκε και πλήρωσε περί τις 125.000 ευρώ -και με τον όρο να αποπληρώνει κανονικά το υπόλοιπο της οφειλής του στην εφορία.

«Στο ίδιο στυλ» και εταιρία τροφίμων στη βόρεια Ελλάδα που κατέβαλε στην εφορία 220.000 ευρώ σε μετρητά, αφού πρώτα ειδοποιήθηκε από τις αρχές ότι πρόκειται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τους επικεφαλής της. Παράλληλα, άλλες τρεις αλυσίδες καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη έλαβαν ήδη το σχετικό «ειδοποιητήριο» για να προβούν στην εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών τους, αλλοιώς θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης των στελεχών τους, που θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Προς το παρόν συλλήψεις γίνονται για χρέη από ΦΠΑ. Πλέον συλλαμβάνονται, όχι ένας ή δύο (όπως εχθές) αλλά και τρεις οφειλέτες την ίδια μέρα. Για παράδειγμα προ ημερών δύο έμποροι πιάστηκαν για μη απόδοση ΦΠΑ 140.000 ευρώ έκαστος και παράλληλα ένας άλλος, εκπρόσωπος εταιρείας γεωργικών εφοδίων, για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 123.000 ευρώ.

Σύντομα όμως ξεκινάνε και συλλήψεις φορολογούμενων που οφείλουν φόρο εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίσθηκαν με μεγάλες καταθέσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει. Σε πολλούς έχουν επιβληθεί μεγάλα ποσά πρόσθετων φόρων και προστίμων τα οποία δεν έχουν καταβληθεί και θα κινηθούν οι διαδικασίες του αυτοφώρου.

  Η «παγίδα» του άρθρου 99

Πρόβλημα φαίνεται πάντως πως ανέκυψε με άλλους μεγάλους οφειλέτες, επειδή η λίστα παρέχει μεν στοιχεία για οφειλές και οφειλέτες, αλλά οι εισαγγελείς και η Αστυνομία δεν γνωρίζουν ποιοι είναι υπό πτώχευση.

Χαρακτηριστική ήταν η εμπλοκή που σημειώθηκε στο δικαστήριο μετά τη σύλληψη του μεγαλομετόχου της κατασκευαστικής εταιρίας ΑΤΤΙΚΑΤ, κύριος Παναγιώτης Πανούσης. Αν και συνελήφθη για χρέος 7,9 εκατ. ευρώ, στο δικαστήριο επικαλέστηκε την υπαγωγή της εταιρίας του στο άρθρο 99 και αφέθηκε ελεύθερος. Το στοιχείο αυτό ήταν ισχυρό για το δικαστήριο, καθώς συνεξετάζει την φοροδοτική ικανότητα του φορολογουμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται πλέον τρόπος να γίνεται προσυνεννόηση μεταξύ των διωκτικών αρχών με την ΔΟΥ του οφειλέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί εκ των προτέρων ποιοι είναι σε θέση να πληρώσουν τις οφειλές και ποιοι είναι σε πτώχευση ή στο άρθρο 99, ώστε να αποφεύγεται μια άσκοπη κινητοποίηση και να γίνεται καλύτερη στόχευση με μεγαλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα.

 

protothema.gr