Δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι πιέσεις προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, υποστήριξε ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε στο Πάσαου της Γερμανίας η εφημερίδα Passauer Neue Nachrichten.

Τα προβλήματα της Ελλάδας ήταν για πολλούς τραπεζίτες ορατά. «Την βλέπαμε την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο τραπεζίτης, διευκρινίζοντας ότι «όλοι είχαμε υποτιμήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης». Σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα θα είχε λυθεί ευκολότερα, υποστήριξε ο κ. Άκερμαν.

Να μην προκύψει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Για τον πρόεδρο της Deutsche Bank, το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει στα επόμενα χρόνια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν μας πιστεύει πλέον κανείς». Για τον λόγο αυτόν αυξήθηκαν τα επιτόκια για την Ιταλία και την Ισπανία, εξηγεί ο τραπεζίτης.

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν συνιστά λύση. Κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό, επανέλαβε ο Γιόζεφ Άκερμαν, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Αθήνα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το χρέος της, οι οικονομικές απαιτήσεις των γερμανικών εταιρειών δεν θα είχαν καμία αξία, ενώ θα κατέρρεε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των Ελλήνων.

Όχι στα ευρωομόλογα

Ο κ. Άκερμαν τάχθηκε κατά της έκδοσης κοινών ομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά το λάθος μήνυμα για χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. «Είμαι στην παρούσα φάση αντίθετος», είπε ο επικεφαλής του γερμανικού τραπεζικού ομίλου, προσθέτοντας ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει τώρα να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις τους. «Και εμείς θα πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις».

 Όσο τα πράγματα δεν είναι εντάξει τα ευρωομόλογα δεν έχουν κανένα νόημα, τόνισε ο κ. Άκερμαν, υποστηρίζοντας ότι τα κοινά ομόλογα θα εκτόξευαν τα επιτόκια δανεισμού των συνετών χωρών.

Τέλος, στο ζήτημα της μόχλευσης του EFSF, ο πρόεδρος της Deutsche Bank τάχθηκε υπέρ της «ασφαλιστικής» εκδοχής, τονίζοντας ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να εγγυηθεί ένα μέρος των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν.