Χωρίς βιβλία παραμένουν οι μαθητές σε όλη τη χώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι τα βιβλία θα βρίσκονταν στα χέρια τους έως τα μέσα Νοεμβρίου. Δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές εξακολουθούν να κάνουν μάθημα και να διαβάζουν από φωτοτυπίες και dvd.

Καθηγητές, μαθητές και γονείς κατ\’ επέκταση, έβγαλαν το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς, μέσα σε βουνά φωτοτυπιών προσπαθώντας -μάταια, όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί- να αντικαταστήσουν τα βιβλία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ μόνο το 55% των σχολείων έχει μέχρι σήμερα παραλάβει το σύνολο των σχολείων. Η οργάνωση και η συνεννόηση είναι σε πολλές περιπτώσεις ελλιπείς, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να παραγγέλνουν περισσότερα βιβλία από αυτά που χρειάζονται και στην συνέχεια να παραλαμβάνουν δέματα με σχολικά εγχειρίδια που δεν τους ανήκουν.

Στο αλαλούμ έρχεται να προστεθεί και το γεγονός πως την διανομή των βιβλίων έχει αναλάβει ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων που σε ένα μήνα θα πάψει να υφίσταται. Σε αυτό το πλαίσιο όσες αποστολές βιβλίων δεν πραγματοποιηθούν ως τις διακοπές των Χριστουγέννων θα χαθούν στα συρτάρια της γραφειοκρατίας μιας και από 1ης Ιανουαρίου του 2012 ο ΟΕΔΒ θα πάψει να υφίσταται και τις διανομές θα αναλάβει το Ινστιτούτο «Διόφαντος».

Αν και οι μηχανές σε Εθνικό Τυπογραφείο και ιδιωτικά τυπογραφεία συμβεβλημένα με το υπουργείο, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας, έχουν πάρει «φωτιά» η προχειρότητα και η βιασύνη στις διαδικασίες τύπωσης είναι έκδηλες στα βιβλία που έχουν ήδη παραλάβει πολλά σχολεία.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ σε πολλές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί έχουν γίνει μάρτυρες καταγγελιών από μαθητές που έλαβαν βιβλία της Γλώσσας Γ\’ Γυμνασίου χωρίς εξώφυλλο, ενώ ορισμένα βιβλία έφτασαν με λευκό εξώφυλλο όπου αναγραφόταν «Εθνικό Τυπογραφείο» αντί ο τίτλος του μαθήματος.

Τη σαφή δέσμευση του Υπουργείου για τον ακριβή χρόνο παράδοσης όλων των εκπαιδευτικών βιβλίων στα σχολεία σε όλη τη χώρα ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook