Βέβαιος ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν το καθήκον τους, προκειμένου να τελειώσει το θέμα της 6ης δόσης, δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι τα τρία κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την κυβέρνησή του πρέπει να υπογράψουν εγγύηση στους διεθνείς πιστωτές ότι υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Πρόσθεσε ότι αναμένει από τους ηγέτες των τριών κομμάτων να κάνουν το καθήκον τους και το ζήτημα να έχει επιλυθεί ως το τέλος αυτού του μήνα.

«Οι εταίροι μας απαιτούν γραπτές δεσμεύσεις. Θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να στείλουν μια επιστολή δέσμευσης για τις πολιτικές οι οποίες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια.

\”Πιστεύω ότι οι ηγέτες των κομμάτων θα κάνουν το καθήκον τους. Είμαι αισιόδοξος ότι μια λύση θα βρεθεί σύντομα. Αυτό πρέπει να έχει γίνει ως το τέλος του μήνα.»

Σε ερώτηση για την ημερομηνία των εκλογών ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν μόλις η κυβέρνηση ολοκληρώσει την αποστολή της.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αυτή η επιστολή με τις υπογραφές των πολιτικών αρχηγών μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 29 Νοεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η έκδοση ευρω-ομολόγου «ή ενός παρόμοιου εργαλείου», θα βοηθήσει στο να ξεπεραστεί η κρίση χρέους που πλέον πλήττει όλη την Ευρωζώνη.

Οι πιέσεις που ασκούνται στον πρόεδρο της ΝΔ είναι ασφυκτικές. Σύμφωνα με το Reuters, την Τρίτη, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ φέρεται να δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL7: «Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι υπάρχει επίσης δέσμευση από τον ηγέτη του μεγαλύτερου [ελληνικού] κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων.

»Το να λες ότι ο λόγος σου επαρκεί… έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Θέλουμε μια υπογραφή από αυτόν τον κ. Σαμαρά. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση».

Απαραίτητη θεωρεί την υπογραφή του προέδρου της ΝΔ και το Βερολίνο, όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικού παράγοντα, ο οποίος μίλησε με Έλληνες δημοσιογράφους.

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να αναμορφώσει πρακτικές και νοοτροπίες» τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα της εμπιστοσύνης.

Αλλά και στο Παρίσι ο Τύπος φωτογραφίζει τον πρόεδρο της ΝΔ στο ζήτημα που έχει προκύψει με την εκταμίευση της 6ης δόσης.

«Σε κίνδυνο και πάλι η 6η δόση» γράφει η εφημερίδα Les Echos, μιλώντας για την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει εγγύηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

«Αφού κατάφερε να απομακρύνει από την εξουσία τον πολιτικό του αντίπαλο, τον Γ.Παπανδρέου, τώρα επιχειρεί να περάσει τις θέσεις του στον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο επισήμως στηρίζει» αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας για την τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κατά την εφημερίδα, η Κομισιόν εκφράζει φόβους ότι μετά τις πρόωρες εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, η ΝΔ θα επανέλθει στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook