Με επιτυχία διοργανώθηκε χθες από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας η παρουσίαση του βιβλίου της Φιλολόγου – Ερευνήτριας Τοπικής Ιστορίας κ. Άννας Μανουκάκη-Μεταξάκη με τίτλο «Πολεμικά Ημερολόγια Αντώνη Φάκαρου και Γιώργη Κουτεντάκη 1941-1942». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης του Ι.Μ. Ναού Αγίου Ανδρέα Αρκαλοχωρίου κ. Θεολόγος, ο αντιστασιακός κ. Δημοσθένης Ραπτόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί και πλήθος πολιτών.

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, με τον κόσμο να συγκινείται από τα ιστορικά ντοκουμέντα που αφορούν κατά πολύ στην περιοχή. Το βιβλίο παρουσιάζει την ηρωική στάση των κατοίκων της περιοχής στην πρώτη περίοδο της γερμανικής κατοχής, αμέσως μετά την πτώση της Κρήτης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ειλικρινά χαίρομαι που παρουσιάζεται απόψε εδώ το σημαντικό βιβλίο ενός ανθρώπου που θα έλεγα ότι έχει αφιερώσει τη διαδρομή του ως ενεργός πολίτης, είτε στην εκπαίδευση, είτε στην έρευνα. Πρόκειται για τη συνδημότισσά μας, Άννα Μανουκάκη – Μεταξάκη που με το έργο της δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να αντλήσουμε έμπνευση από μια δύσκολη εποχή.

Το βιβλίο «Πολεμικά Ημερολόγια Αντώνη Φάκαρου & Γιώργη Κουτεντάκη 1941 -1942» αποτυπώνει τις πράξεις, τα έργα και τη στάση δύο ανθρώπων με σημαντική παρουσία στη Μάχη της Κρήτης και σε όσα την ακολούθησαν. Ο τόπος μας, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στο σύνολό του, έχει εξέχουσα θέση στην ιστορία της εποχής, αφού αντιστάθηκε με αυτοθυσία στον κατακτητή. Οι κάτοικοι έδωσαν κάλυψη, εφόδια, περίθαλψη, και βοήθεια στους άντρες της Αντίστασης, θυσιάζοντας στο βωμό της ελευθερίας εκατοντάδες νεκρούς που τίμησαν τα ιερά χώματα της Κρήτης. Στις σελίδες μάλιστα του βιβλίου αποτυπώνονται και πολύτιμες πληροφορίες για τα σκληρά μέτρα και τις βάρβαρες ποινές που θέσπισαν οι Γερμανοί για κάθε Κρητικό που θα βοηθούσε Έλληνες και Βρετανούς να διαφύγουν από τον όρμο του Τσούτσουρου για την Αίγυπτο.

Είναι λοιπόν άξια συγχαρητηρίων η πρωτοβουλία της Άννας Μανουκάκη – Μεταξάκη να αποτυπώσει την τοπική ιστορία σε μια έκδοση που αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο και υλικό τεκμηρίωσης του ιστορικού βάρους της περιοχής μας».

Για το βιβλίο μίλησαν ο Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, κ. Γιάννης Παπαμαστοράκης, ο Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας κ. Βαγγέλης Τζούκας και η Φιλόλογος κ. Μαρία Φραγκιαδάκη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από μαθητές του Γενικού Λυκείου Αρκαλοχωρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook