Στην πρωτοπόρα μονάδα επεξεργασίας χαρουπιού ξενάγησε τον Flashnews.gr ο ιδιοκτήτης της Ηλίας Μανούσακας εξηγώντας τον τρόπο που αξιοποίησε τον ανεκμετάλλευτο θησαυρό της Κρήτης, το χαρούπι, που βρίσκεται σχεδόν παντού και  σε αφθονία.

Μέχρι σήμερα η επεξεργασία του δεν είχε συνδυαστεί με την τεχνολογική πρόοδο και ο κ. Μανούσακας με μηχανήματα, τα οποία αποτελούν σχεδόν στο σύνολό τους δικές τους πατέντες, κατάφερε να δημιουργήσει πολλούς κωδικούς προϊόντων για τελική χρήση από τον καταναλωτή. Υποκατάστατο καφέ, σιρόπι, κακάο, τσάϊ, αλέυρι ακόμα και ρακή είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που μπορεί να παράξει από το χαρούπι, στην πρότυπη μονάδα του στην Αργυρούπολη του Ρεθύμνου.  

Όπως εξηγεί ο κ. Μανούσακας η συγκομιδή των λοβών του χαρουπιού θα πρέπει να γίνεται πριν από τις χειμερινές βροχές. Τα χαρούπια καθαρίζονται με αέρα για να αφαιρεθούν όλα τους τα φύλλα καθώς και τα μικρά κλαδιά. Κατόπιν καθαρίζονται διεξοδικά με υγρό και στεγνό καθαρισμό για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύνθλιψης ο λοβός του χαρουπιού κόβεται σε μικρότερα κομμάτια για την εξαγωγή του σπόρου του χαρουπιού. Μετά από την εξαγωγή των σπόρων οι λοβοί υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία για να δημιουργηθεί το ευρύ φάσμα των προϊόντων από χαρούπι.

Τα χαρούπια μπορούν να φυτρώσουν σχεδόν παντού, θέλουν ελάχιστη φροντίδα και αποτελούν πολύ καλή λύση και για αναδασώσεις εκτάσεων. Ήδη ο κ. Μανούσακας κινείται δραστήρια για την τελειοποίηση των συστημάτων παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων από Χαρούπι τα οποία ήδη διαθέτει σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων αλλά και σε αγορές του εξωτερικού, δείχνοντας τον δρόμο για εναλλακτικές μορφές επενδύσεων που μπορούν να αποφέρουν μεγάλο όφελος.

 

Μάριος Διονέλλης

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook