Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους «θα κάνει, μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προτάσεις τροποποιήσεων στις ευρωπαϊκές συνθήκες» και «μεγαλύτερης σύγκλισης των οικονομικών πολιτικών στην περιοχή της Ευρωζώνης».

Συγχρόνως ο Σαρκοζί που παρενέβη στο «Ασιατικό φόρουμ για την Κίνα» που διεξάγεται στο Παρίσι, αναφερόμενος στη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη, διευκρίνισε ότι σκέπτεται τις δημοσιονομικές πολιτικές των 17 μελών της.

«Με την καγκελάριο Μέρκελ θέλουμε από κοινού μέσω τροποποιήσεων στις συνθήκες της ΕΕ να εμποδίζονται» κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με τις δημοσιονομικές, οικονομικές, πιστωτικές πολιτικές που θα ασκήσουν, να αποκλίνουν από προκαθορισμένους επιθυμητούς στόχους για την ευρωστία της Ευρωζώνης.

Επισήμανε ακόμη ότι «δεν θα πετύχουμε ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επειδή, απλά, θα επιλύσουμε αυτήν την κρίση» και πρόσθεσε ότι «αντιμετωπίζεται πολυπλοκότερη κατάσταση συγκριτικά με το 2009, δεν επιδέχεται μοναδικής λύσης. Χρειαζόμαστε πνεύμα εθελοντικής συστράτευσης» στο οικονομικό πεδίο.

Στις αρχές Οκτωβρίου από το Βερολίνο ο Νικολά Σαρκοζί είχε αναφερθεί, με αφετηρία την παρούσα κρίση χρέους, στην αναγκαιότητας μιας αύξησης του βαθμού ενσωμάτωσης των κρατών μελών στην ίδια την Ευρωζώνη, αλλά και στην αναγκαιότητα να τροποποιηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Τότε, η καγκελάριος Μέρκελ με στόχο την αποτροπή δημοσιονομικών εκτροχιασμών στην περιοχή της Ευρωζώνης είχε ζητήσει «δεσμευτικότερη, αυξημένη συνεργασία» ανάμεσα στα 17 μέλη της.

Σημειώνεται ακόμη ότι την Πέμπτη στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Γαλλίας μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας θα συνομιλήσουν για το θέμα της σύγκλισης των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη και με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook