Μπορεί στο οικονομικό επιτελείο να δίνουν αγώνα για να πληρώσει αυτή την εβδομάδα το δημόσιο μισθούς και συντάξεις 1,2 δισ. ευρώ, να αγωνιούν πού θα βρουν λεφτά για δώρα και μισθούς ως τις 16 Δεκεμβρίου, αλλά έχουν στο κεφάλι τους και την Τρόικα που τους πιέζει να εξοφλήσουν και τουλάχιστον τα μισά από τα περίπου 6 δισ. που χρωστά (και δεν πληρώνει) το κράτος σε ιδιώτες.

Όσο αργεί η 6η δόση – που έπρεπε να έχει εισπραχθεί κανονικά τον Σεπτέμβριο – το δημόσιο «σφίγγει το λουρί» στος ιδιώτες, βάζοντας εμπόδια ή αναστέλλοντας  εδώ και 3 μήνες σχεδόν κάθε πληρωμή. Τα χρέη αυτά συσσωρεύονται «κάτω από το χαλί» και αγγίζουν αισίως τα 6 δισ. (συν 500 εκατ. ευρώ και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), παρότι έχει μπει όρος στο Μνημόνιο και ρητά απαγορεύεται να μην καθυστερεί το δημόσιο να πληρώσει τα χρέη του προς τους πολίτες.

Μέχρι τις γιορτές πάντως δεν διαφαίνεται πως θα βρεθεί λύση. Για να καλυφθούν οι οφειλές θα πρέπει:

– να έρθει η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ –ίσως στα μέσα Δεκέμβρη.

– να εφαρμοστεί το PSI+ με «κούρεμα» χρέος της τάξεως του 50% για να εξοικονομήσει το δημόσιο 3,5-4 δισ.  ευρώ ετησίως, τα οποία αλλοιώς θα του τα «τρώγανε» οι τόκοι.  Η εξοικονόμηση αυτή θα γίνει τμηματικά (300-500 εκατ. ευρώ  το μήνα) αλλά θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τον Φεβρουάριο.

– να πάνε όλα καλά με την συμφωνία των ηγετών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, για να λάβει πρόσθετη βοήθεια 30 δισ. η χώρα.

Στα σχέδια αυτά πρώτοι για «τακτοποίηση» βρίσκονται οι προμηθευτές των νοσοκομείων, των υπουργείων και των ασφαλιστικών ταμείων. Φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομήχανοι, εταιρείες καυσίμων αλλά και ωρομίσθιοι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα είναι οι … κερδισμένοι της υπόθεσης. Στην περίπτωση που εκπληρωθούν και οι τρεις προϋποθέσεις δεν αποκλείεται να επιτραπεί τελικά και ο συμψηφισμός χρεώ από φόρους, με τα χρέη που έχει το κράτος προς τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις (πχ από επιστροφές φόρων και  επιδοτήσεις).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook