«Στάση πληρωμών» στην παιδεία καταγράφεται στα σχολεία της χώρας, που μετά την τραγική καθυστέρηση της χορήγησης των βιβλίων, τώρα δεν έχουν χρήματα ούτε για να πληρώσουν τη θέρμανση των μαθητών, λόγω της υποχρηματοδότησης.

Τα κακώς κείμενα της παιδείας «ταξίδεψαν» μέχρι τις Βρυξέλλες, όπου μαζί με όλα τα άλλα που άκουσαν οι Ευρωπαίοι την περασμένη εβδομάδα έμαθαν ότι τα βιβλία στην Ελλάδα θα φθάσουν στα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ενώ την ίδια ώρα τα ελληνικά σχολεία δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των μαθητών.

Είναι χαρακτηριστική η κοινή καταγγελία διευθυντών δημοτικών σχολείων της Αττικής προς το υπουργείο Παιδείας που ζητούν στην ουσία χρήματα για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Και αναφέρουν: «Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε καθημερινά δυσλειτουργίες που παρεμποδίζουν το έργο μας, δυσχεραίνουν τη λειτουργία των σχολείων, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και εκθέτουν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς».

Την ίδια ώρα καθηγητές από όλη τη χώρα δηλώνουν ότι ακόμα και για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου βιβλία μαθηματικών και φυσικής θα φθάσουν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Και ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό περιγράφεται με μελανά χρώματα από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ETUCE (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών και τμήμα της Εκπαιδευτικής Διεθνούς), όπου συζητήθηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την οικονομική κρίση και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις της κρίσης στη δημόσια εκπαίδευση.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης παρουσιάζει στο protothema.gr τα στοιχεία για την κατάσταση στην εκπαίδευση που παρουσιάσθηκαν και εκτός των συνόρων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Κοτσυφάκη η μείωση, λοιπόν, των κρατικών δαπανών από το 2009 μέχρι το 2015 θα είναι της τάξης των 1.436 εκατ. €, δηλ. μείωση κατά 19,2 %.

Ο κ. Κοτσυφάκης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η χρηματοδότηση για τις σχολικές επιτροπές μειώθηκε κατά 60% ενώ 1056 σχολεία έχουν κλείσει μεταξύ των οποίων 851 από τα 10.798 (7.8%) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 205 από τα 3.185 (6.5%) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αναλυτικά τα στοιχεία για το θολό « τοπίο» στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την έκθεση της ΟΛΜΕ είναι τα εξής:

Σχολικές επιτροπές

Τις μεγάλες περικοπές άρχισαν ήδη να τις βιώνουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στην καθημερινότητα της λειτουργίας των σχολείων. Μειώθηκαν δραματικά οι επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών (60%), με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες του. Οι γονείς όλο και πιο συχνά καλούνται να συμβάλλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία του σχολείου.

Είναι σίγουρο πως τα σχολεία θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση το χειμώνα, με δεδομένο πως η κυβέρνηση διπλασίασε την τιμή του.

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει την συγχώνευση 1933 σχολείων, χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και τις τοπικές κοινωνίες. Τελικά με αυτή την απόφαση συγχωνεύτηκαν 1523 σχολεία στην πρωτοβάθμια και 410 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είχε αποτέλεσμα να κλείσουν 1056 σχολεία, 851 από τα 10.798 (7,8%) στην πρωτοβάθμια και 205 από τα 3.185 στη δευτεροβάθμια (6,5%). Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά (2012).

Καταργήσεις και υποβάθμιση υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών

Κατάργησε την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στο Λύκειο, την ενισχυτική στο γυμνάσιο, αθλητικές τάξεις και αθλητικά σχολεία καθώς και αρκετά ολοήμερα δημοτικά σχολεία. Υποβάθμισε τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών σε α/θμια και β/θμια εκπαίδευση. Καταργεί τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών, την πολιτική αγωγή, την πληροφορική στο λύκειο, μαθήματα που είναι απαραίτητα για τη μορφωτική συγκρότηση των νέων. Υποβαθμίζει τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Κλείνει 22 από τα 58 κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αναστέλλει τη λειτουργία όλων των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων.

Καταργεί τον ΣΕΠ Υποβαθμίζει σταδιακά και κλείνει τις βιβλιοθήκες των σχολείων (800) που φτιάχτηκαν με προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από ΕΕ και Ελλάδα. Επιβάλει τμήματα από 28-30 μαθητές, από 25, σε γυμνάσια και λύκεια.

Σχολικά βιβλία

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς βιβλία. Μέχρι τα Χριστούγεννα είναι αμφίβολο αν θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους στα σχολεία. Η κυβέρνηση κατάργησε τον οργανισμό του τα εκδίδει. Οι οικονομικοί περιορισμοί δημιούργησαν αυτό το πρωτοφανές χάος και οι μαθητές διδάσκονται από φωτοτυπίες.

Εκπαιδευτικοί

Τη διετία 2010 -2011 έγιναν 3400 προσλήψεις, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 17.500, κάτω κυρίως από την απειλή των συνταξιοδοτικών δυσμενών αλλαγών. Σύνολο εκπαιδευτικών 160.000 (περίπου 10% μείωση).
Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα των εκπαιδευτικών ήδη μειώθηκε κατά 4 μηνιαίους μισθούς, αν υπολογισθούν οι περικοπές, οι νέες κρατήσεις και οι νέοι φόροι δηλαδή περίπου 20%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook